Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Представиха пред посетители уникалния център за роботизирана хирургия в УМБАЛ "Св. Марина"
Автор: Пламена Николова 11:59 / 23.12.2019Коментари (0)2822
Днес в УМБАЛ "Св. Марина“ - Варна се проведе Ден на отворените врати в Центъра за роботизирана хирургия към Катедра "Обща и оперативна хирургия“ в МУ-Варна и демонстрация на първата във Варна роботизирана система Da Vinci Хi.

Центърът за роботизирана хирургия е създаден по проект съфинансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейски фонд за регионално развитие. Работата му е насочена към диагностика и лечение на широк спектър хирургични заболявания в областта на храносмилателния тракт, органите на коремната кухина, урологична и гръдна хирургия и други, като се прилагат успешно и пълноценно съвременните методи в научноизследователската дейност, в клиничната практика и в обучението на студенти. С неговото стартиране на територията на Североизточна България се предоставя възможност за дистанционен достъп на повече специалисти от различни специалности, които да извършват съвместно лапароскопски операции.

В УМБАЛ "Св. Марина“- Варна е инсталиран последният модел четвърта генерация робот  Da Vinci Xi. Това е най-модерната и най – напреднала компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции в България, която позволява да се използват последните генерации хирургичен инструментариум, чрез който се извършват изключително елегантни и щадящи пациента операции. По този начин се гарантира неговото бързо възстановяване с минимална травма, болка и следоперативен контрол, както и снижен риск от инфекции и по – добър козметичен резултат. Роботизираната хирургическа система Da Vinci Xi предоставя модификация, която позволява достъп до всички коремни квадранти без нужда от позициониране и репозициониране. Той е снабден с четири подвижни ръце, осигуряващи едновременен достъп до четири работни квадранта. Предимство на системата Da Vinci Xi е и наличието на тъчпад и гласов асистент.

Първата робот-асистирана хирургична интервенция бе извършена от проф. д-р Красимир Иванов. МУ-Варна и УМБАЛ "Св. Марина“- Варна подготвят 4 екипа, които са в състояние да извършват целия спектър хирургични интервенции в областта на коремната хирургия и урологията. Системата е оборудвана с вградени симулатори, чрез които младите хирурзи ще тренират и придобиват необходимите умения. Екипите, ръководени от Ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, са преминали обучение във водещи европейски клиники и имат амбицията да се превърнат в център за подготовка на висококвалифицирани лекари за роботизирана хирургия.

Възможностите на роботизираната система Da Vinci Хi бяха представени пред обществеността по време на отворените врати от проф. д-р Никола Колев, ръководител на Катедра "Обща и оперативна хирургия“ към МУ-Варна, д-р Ростислав Маринов от Клиниката по урология в УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна и д-р Мартин Караманлиев от МУ-Плевен. По-късно всички присъстваха на демонстрация в Центъра за роботизирана хирургия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: