Представиха сдружение на моряци от Първи дивизион

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:44 / 14.09.2010
509
Във Варна беше представен новият клуб "Първи дивизион патрулни кораби". Организацията е формирана през октомври миналата година от 44 учредители, но едва в края на август е вписана в регистъра на сдруженията с нестопанска цел.

Според устава си клуб "Първи дивизион патрулни кораби" е доброволна, направителствена и безпартийна организация на военни моряци - действащи и от резерва. Целта на сдружението е да запази авторитета и традициите на Първи дивизион патрулни кораби, създаден като водещо флотско корабно формирование.

За председател на 7-членния Управителен съвет /УС/ е избран кап. I ранг о.р. Михаил Йонов - бивш командир на дивизиона и началник на ВВМУ. Почетен председател на УС e вицеадмирал о.р. Димитър Павлов - без пропуск на длъжност в дивизиона, впоследствие командир на база, командващ ВМС, заместник-министър и министър на отбраната.

Първи отделен дивизион противолодъчни кораби (тогавашно име) е създаден на 10 юли 1958 г. с два стражеви кораба - "Дръзки" и "Смели". За първи път двата плавателни съда излизат в Средиземно море през 1966 г.

През 2001 г. фрегата "Смели" участва в първото учение на БЛЕКСИЙФОР, а през 2005 г. - за първи път в операцията на НАТО "Актив Индевър" в Средиземно море. Плаванията на кораби от дивизиона достигат Одеса на север, Поти на изток, Александрия на юг и Тулон на запад. Те са участвали в двустранни и многонационални учения и мисии с кораби от всички 5 черноморски държави, както и от Гърция, Италия, Франция, САЩ, от постоянните формирования на НАТО, а в по-кратки учения - с голяма част от други чужди кораби, посещаващи Варна.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).