Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Представят еротични етюди на Ванко Урумов в Градската художествена галерия
Автор: Пламена Николова 15:43 / 12.02.2020Коментари (0)2215
©
Точно на 14 февруари – деня, приет за празник на любовта и виното, Градската художествена галерия – Варна ще представи в 18 часа изложба, за която Urumoff Art Production Ltd. са селектирали впечатляваща колекция от рисунки на големия художник Ванко Урумов (1941-2020) под заглавието "Еротични етюди“. Случайно или не, изложбата ще бъде открита на 40-ия ден от кончината на твореца. В експозицията ще видим както популярни работи, така и непоказвани досега творби на Ванко Урумов. Цялостната концепция и менажиране на това събитие са дело на Urumoff Art Production Ltd. и Вихрен Урумов. "С тази изложба ще приветстваме Деня на любовта Св. Валентин – споделя той – защото всяка една от експонираните картини на Ванко е подарък за сетивата и чувствата.“ От името на фамилия Урумови, Вихрен Урумов прави с тази изложба и дарение на Варненската градска галерия – автопортрет на Ванко Урумов, който също ще бъде експониран на откриването. 

Изкуствоведът Румен Серафимов, който ще открие изложбата, определя нейната тема така:

"Еротизмът е същностна зона в отношението на Ванко Урумов към света и това се усеща силно в цялото му богато творчество. Още от изключителния полиптих "Нощно къпане", с който през 1980 г. спечелва високата награда Medusa Aurea на Международната академия за модерно изкуство в Рим. Още от женските торсове, създадени през 1980 и 1983 г., както и от могъщите експресионистични рисунки от 1982 г., с които смая българската публика и внесе много по-модерен дух в изкуството ни. Цикълът "Сен Дени" от 1984 г. и особено цикълът "Капричос" от 1998 г., както и многобройните гипсови отливки на голи женски тела от периода 1990 - 2003 г., още по-откровено носят в себе си склонността на Урумов към чувственото, към изразителността на женското тяло, към страстта, която то излъчва и която несъмнено предизвиква.  

Изложбата "Еротични етюди", която откриваме в ГХГ - Варна след инициативата и усилията на Вихрен Урумов точно на 14 февруари - ден, посветен на любовта - ще обогати представата на артистичната общност за тази тема в изкуството на един от най-ярките български съвременни художници. По особен и вълнуващ начин в тези творби се преплитат еротизмът на тялото и еротизмът на душата (според Жорж Батай). Но безспорното е, че ще срещнем и почувстваме отново огромната артистична енергия на Ванко Урумов, човешкото и естетическото наслаждение, страстта да създава изразителна форма, да композира силуетите, линиите и цветните хармонии по своя уникален пластичен маниер и, без да се смущава от нищо, да изявява безкрайно свободния си дух.“  

Ванко Урумов е роден през 1941 г. в семейството на големия варненски художник Георги Урумов, през 1971 г. завършва специалност живопис в Художествената академия, в класа на проф. Панайот Панайотов. Един от основателите на легендарната арт територия "Вулкан“ във Варна. Работи в областта на живописта, графиката, монументалната скулптура, приложното изкуство. Негови бронзови пластики украсяват обществени сгради в София и Варна. Включва се във всички големи изложби в България и в представителни гостувания на българското изкуство в Индия, Канада, Мексико, САЩ, Япония и др. Самостоятелни изложби прави в Букурещ, Виена, Дордрехт, Москва, Падуа, Сарагоса, Сепре, Франкфурт на Майн, Хаолин и др. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите във Варна, Добрич и Бургас, националните библиотеки във Вашингтон и в Париж, на частни колекции в България и в чужбина. Дългогодишен директор на Градската художествена галерия – Варна. 

Изложбата от рисунки на Ванко Урумов в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна ще остане експонирана до 14 март.




Още по темата: общо новини по темата: 9
14.02.2017 »
14.02.2017 »
14.02.2017 »
14.02.2017 »
14.02.2017 »
13.02.2017 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: