Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Представят фотоизложбата "Андрей Даниел – последните 7 години" във Варна
Автор: Пламена Николова 11:56 / 19.04.2021Коментари (0)1050
Една много емоционална среща ще имат почитателите на визуалните изкуства във Варна в Градската художествена галерия на 22 април, съобщи Нина Локмаджиева. Тя е белязана от непреодолимото усещане за двойна загуба – преди година ни напусна Андрей Даниел, а съвсем наскоро и Стефан Джамбазов. В особения дух на носталгията по срещите с тях ще ни въведе съпругата на Стефан Джамбазов Зелма Алмалех, която сега ще представи във Варна фотопроекта на своя съпруг "Андрей Даниел – последните 7 години“.

Изкуствоведът Румен Серафимов, уредник и куратор за изложбата в ГХГ – Варна, обогатява идеята на авторите и паралелно с фотоизложбата на Стeфан Джамбазов представя съпътстваща експозиция с подбрани живописни творби на Андрей Даниел от фонда на Варненската галерия и на художествените галерии в Силистра, Добрич, Балчик и Бургас, както и произведения от колекциите на Галерия 8 и на Иван Ненков.

Изложбата е организирана от фондация "Въпреки“, проектът е финансиран от Национален фонд "Култура“. Изложбата ще бъде експонирана за посещение във Варненската галерия от 22 април до 16 май 2021.

Обръщението към публиката на Джамбазов и Алмалех най-добре изразява тяхната посветеност на спомена за Андрей Даниел в работата им по този проект:

"Точно преди три години в Градската галерия на Варна открихме голяма изложба – "Андрей Даниел и ученици“. Тя беше по проекта ни на фондация "Въпреки“ – "Учители и ученици в изобразителното изкуство“. Наред с проф. Андрей Даниел, участници в проекта бяха живописците проф. Вихрони Попнеделев, проф. Николай Майсторов и скулпторът проф. Емил Попов. Но няма да скрием, че основната провокация за този проект ни дойде точно от Андрей Даниел и неговата връзка с учениците му. А тези стотина млади художници изпратиха свои работи не само от България, но и от различни точки на света.

Самият Андрей Даниел имаше в изложбата само една своя картина – "Моят остров“. Тогава не го попитахме защо е избрал нея за своята изложба, а сега вече не можем, след като преди повече от година напусна нашия свят. Но сме сигурни, че Андрей беше щастлив да събере повечето от своите ученици в тази изложба и то точно в галерията във Варна. Защото да бъде там, беше неговото непреклонно желание. Снимка на картината присъства в сегашната фотоизложба и то точно от експонирането ѝ във Варна. Има и други снимки от подреждането на тази експозиция.

Тази фотоизложба е опит за кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години на Андрей Даниел /1952 – 2020/. Имахме щастието да се виждаме по-често по различни поводи в тези последни негови години освен заради приятелството, но и във връзка с нашия сайт и фондация "Въпреки“. Обикновено говорим за първите седем години в живота на един човек. Но тук снимките показват някои моменти от последните седем – също важни и магични от земния му път. В тях за Андрей имаше много положителни емоции-изложби, преподаване в Националната художествена академия в София и филиала в Бургас, но и тежко боледуване. Но той не се предаде на болестта и работеше, и преподаваше до края… И беше щастлив.

Защото твърдеше и вярваше, че хората на изкуството трябва да синтезират смисъл. "И ако не се научим да измисляме смисъл, да синтезираме за себе си и за околните, за много големи групи хора смисъл, то това съществуване ще бъде по-скоро някакъв вид вегетация.“, беше казал в разговор с нас за сайта ни "въпреки.com“ Андрей Даниел. А аз /Стефан Джамбазов/ имах удоволствието и шанса през тези години да снимам някои събития от живота на художника. Предлагам и вие да се докоснете до тях и дано усетите през изображението неговата емоция и мисъл…

Няколко седмици, след като написа този текст за фотоизложбата си, Стефан Джамбазов също отлетя от земния ни свят. Работи до последно със силен дух и безкрайна любов към изкуството. Мъжки се бори повече от две години и половина с коварна болест. Въпреки нея, беше щастлив, заедно гледахме напред и обмисляхме нови проекти с обич и преклонение пред изкуството. А аз /Зелма Алмалех/ вярвам, че са сега някъде двамата с Андрей и си говорят за смисъла…“

Зелма Алмалех и  Стефан Джамбазов

Фотоизложба "Андрей Даниел – последните 7 години“ може да се види от 22 април до 16 май 2021 г. в ГХГ - Варна на ул. "Любен Каравелов“ 1.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: