Представят фотоизложбата на Александър Николов "10 ноември и след това“

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:03 / 10.11.2020
1328
31 години по-късно майсторът на обектива Александър Николов връща лентата на историята към началото на промените в България – събитията, които започнаха на 10 ноември 1989 г. с падането на Тодор Живков. В изложбата си "10 ноември и след това“ той събира свои документални кадри от първите митинги във Варна, запечатали атмосферата на бурното време, ентусиазма и надеждата на хората, съобщава Нина Локмаджиева.

"Спомените ми от това време са ярки – споделя Александър Николов, - това, което се случи, не беше очаквано за масата от хората. Започнаха импровизираните митинги и аз като фотограф бях провокиран да уловя моментите. В началото, като вдигнеш фотоапарата, много хора си криеха лицата, после се промениха, станаха други – заредени с енергия и радост.

Всеки фотограф си има свое усещане за събитието, моето усещане е в тези кадри. Заедно с приятели бях в екипа на д-р Чирков и бях ангажиран отвътре в работата на СДС, имаше и други мои колеги, които присъстваха, снимахме много, запечатвахме атмосферата на времето. И това продължи и на първите успешни избори. Помня, че след тях всички бяха пияни от радост – Христо Кирчев обяви: "Зона Варна, свободна от комунизъм“, а ние вярвахме, че до 5 години всичко лошо ще свърши.

Но ето че хората и сега протестират навън. Сега знаем, че събитията са били режисирани, знаем, че беше фарс, но ние участвахме с много искреност и надежда.“

Изложбата ще бъде експонирана от 17 ноември в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна.

Всички фотографии от нея заедно с още над 100 кадъра могат да се видят от днес в албума на Александър Николов във Фейсбук: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=marinakva&set=a.63023638372872

Градска художествена галерия – Варна varnacityartgallery.com

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).