Представят интересна нова книга във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:33 / 06.11.2017
1549
На 8 ноември от 18 часа в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" - гр. Варна ще бъде представена най-новата книга на проф. д-р Антония Велкова - Гайдаржиева "Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов". Авторката е преподавател по История на българската литература от Освобождението до Първата световна война и История на българската литературна критика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". На събитието във Варна ще присъства и "обектът" на книгата - големият литературен критик и преподавател в Катедрата по славянска филология при СУ "Св. Климент Охридски" - проф. д.ф.н. Светлозар Игов.

"Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов" - АНОТАЦИЯ:
Книгата на проф. д-р Антония Велкова - Гайдаржиева може да бъде четена като духовна биография, житейска и професионална равносметка на една от най-средищните фигури в съвременното българско литературознание и модерна хуманитаристика. Предложените "изповеди" на критика и историка на литературата, на поета и прозаика, на афориста и есеиста, на преводача и мемоариста Светлозар Игов заедно с финалната студия на Антония Велкова-Гайдаржиева конструират плътен философско-критически портрет на съвременния литературовед и хуманитарист.

Тази книга е споделен духовен разказ за литературата като преживян опит, за пътищата на едно творческо дело като цялост и единство. Това е разказ за най-скъпите фигури, спомени, книги, за най-същностните въпроси, за най-съкровените идеали, за най-важните културни образци, за най-разтърсващите хуманитарни проницания - за незабравимите мигове от опита в/с литературата.

"Разговори"-те не представляват спонтанни устни изповеди или набързо нахвърляни творческо-биографични щрихи спрямо предварително зададените въпроси. Откровенията на най-проникновения ни литератор са дълбоко промислени, подчинени на законите и естетиката на писмената словесност. Те засягат наболели въпроси, свързани със съдбата на човечеството изобщо. Самата диалогична природа на учения като партниращ събеседник, нагласата му да размишлява дискутирайки, да обобщава събеседвайки, е родила идеята за тази книга. Често пъти концептуално задълбочените отговори сами предполагат последващите въпроси.

В книгата читателите ще се съприкосновят с десетки скъпоценни формулировки, класически звучащи определения, христоматийно отлети дефиниции, които директно могат да влязат в средношколските учебници и университетските курсове. Светлозар Игов притежава дарбата да именува явленията, да постулира законите на литературното развитие. И може би най-важното - на българската литература професорът никога не е гледал комплексарски като на регионално, локално явление, нямащо нищо общо със световната. Напротив, той неизменно е аргументирал своята европоцентрична концепция за родната литература.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).