Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Представят книгата "ДАЕШ. (Не)Ислямска държава"
Автор: Екип Varna24.bg 10:00 / 05.07.2016Коментари (1)1205
©
Специалност "Политология и журналистика" при ВСУ "Черноризец Храбър" представя книгата на проф. Владимир Чуков "ДАЕШ. (Не)Ислямска държава"

Презентацията ще бъде на 6 юли, сряда в Арт салона на Радио Варна ожт 18:30 часа. 

Проф. Владимир Чуков е роден на 22 април 1960 г. в Атина, Гърция. Учи във френски колеж в Тунис, а впоследствие завършва Френската гимназия в София. Дипломира се във факултета по обществени науки на Дамаския университет, Сирия. Защитава дисертация на тема "Политическата партия в арабския свят през последните две десетилетия (1970-1990). Сравнителен анализ" и получава степента "доктор". През 1998 г. става доцент, през 2005 г. - доктор на икономическите науки, а през 2007 г. - професор. Преподава в редица български университети: Софийския университет "Св. Кл. Охридски", Варненски свободен университет, Нов български университет и други. Член е на редица международни научни организации, сред които са European Association for Middle East Studies, Central Eurasian Society Studies и други. Автор е на редица книги, сред които: "Ислямският фундаментализъм", "Западноевропейският ислям", "Ал Кайда с перо и сабя", "Арабският Близък Изток и Централна Азия", "ДАЕШ.(Не)ислямска държава. Издаван е в САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Русия, Турция, Румъния и др.
"ИДИЛ е световна заплаха, но тя не е еднакво опасна за различните държави. Отдалечеността от Близкия изток е сред основните фактори, която определят степента на заплахата. 

Ето защо освен задължителната координация на действията със съюзниците и партньорите, всяка национална държава трябва да има свой поглед върху произхода на ИДИЛ и нейната структура, да проникне в логиката на действието на организацията, да е наясно със случващото се със и във нея, да подреди известните емпирични данни, да приложи свои модели на анализ и синтез. Само по този начин определена държава може да е в състояние да формира гъвкав подход за противодействие, който освен универсалните за всички страни елементи да отчита нейните национални особености. Например дори тя да не е източник на поток от джихадистки бойци към и от епицентъра на ИДИЛ в Сирия и Ирак, може да е коридор за терористи. Такъв е случаят с България... "

Откъс от книгата:
"От 2014 г. терористичната организация "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) стана най-дискутираната тема в международната политика. Тя привлече световното обществено мнение не само с невероятната си жестокост, но и с това, че се превърна в най-голямата заплаха за човечеството. ИДИЛ размести националните вътрешнополитически конфигурации в Сирия и Ирак и пренареди геополитическата архитектура в целия Близък изток. Някои експерти предсказаха, че тя е "един голям балон, който ще се спука за шест месеца". За съжаление тя успя да пусне метастазите си по цял свят и да ангажира световните сили с борбата срещу нея. 

Всъщност ИДИЛ е човешко нещастие, което черпи силата си от обществено-политическия, социалния и военностратегическия хаос, в който изпадна арабският свят след т.нар. арабска пролет. Големият въпрос е, че тя успя да се възползва от недоверието между основните играчи и от новата Студена война, която се институционализира в света. Терористичната организация пусна своите пипала в процепите, които властта в Близкия изток остави след себе си. Тя не успя да се реформира, а "реформира" официалното управление по свой начин, който е най-трагичният момент в цялата история на арабската държавност. 

Освен това ИДИЛ съумя успешно да се напъха в провалените интеграционни модели в Западна Европа, потвърждавайки краха на мултикултурализма. Тя изсмука отровния криминален въздух на огромните гета в западните общества, трансформирайки го в армия на злото и продължавайки ерозията на държавността, независимо дали тя е в Близкия изток, в Европа или в друг регион по света. В много голяма степен ИДИЛ олицетворява в поведенческа плоскост припокриването на социалната индиферентност и безхаберие с битовия криминалитет и с религиозния радикализъм. В същото време в политическа плоскост нейната поява е белег за протичането на изключително съдбоносна трансформация в недрата на конкретната конфесионална общност. Тя доказва съществуването на релацията: политически ислям - поведенчески салафизъм - такфиризъм. Последното е религиозно обоснована доктрина, обявяваща война на всички друговерци, т.е. на цял свят.

Всъщност основният проблем, който се поставя пред един изследовател на ИДИЛ, е дали въпросната терористична организация е наистина "ислямска държава". Дали въобще формацията заслужава да бъде наричана така? Убедителен аргумент напълно да отпадне подобна употреба е твърдението, че ако се допусне, това означава да се приемат експанзионистическите претенции на терористите по отношение на всички земи, населени с мюсюлмани. Подборът на наименованието на въпросния субект е част от противопоставянето против нея. Не¬случайно мнозинството световни лидери използват арабския акроним ДАЕШ, което означава на арабски "ислямска държава в Ирак и Леванта". Освен това на арабски език глаголът дааш означава да смачкам, да стъпча някого. Това привнася негативна конотация, което кара лидерите на терористите да мразят тази дума..."








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.07.2016 г.
0
 
 
как може да пускат такива книги на пазара. срам
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: