Представят книгата на Елица Матеева "Между театъра и киното"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:12 / 23.08.2016
1666
"Между театъра и киното" представлява съвкупност от рецензии, интервюта и драматургични авторски текстове на театралния критик и режисьор Елица Матеева. 

Рецензиите проследяват театралния живот в България от края на XX и началото на XXI век. В сборника са включени анализи на театрални спектакли, случили се от 2001 година до 2014 година, които са представлявали основа за дебат и дискурсивна театроведска практика. Рецензиите са свързани както със спектакли от сцената на столичния театрален живот, така и от сцената на театрите във Варна, Русе, Пловдив и др. Кинорецензиите са посветени на филмови артефакти, които са били номинирани и наградени от международни кинофестивали, както и заглавия, включени в програмите на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" и фестивала на българското кино "Златна роза", които се провеждат във Варна. Освен кино рецензии от книгата, бъдещите й четатели ще имат възможност да чуят още текстове за кино от предстоящата й книга "Целият свят е ... кино!". В представянето на книгата участва Елица Матееваи актьорът Петър Антонов.

Книгата предлага на читатели, театрали, практици и теоретици и два драматургични текста с автор Елица Матеева, номинирани в категория "Авторски прочит" от Друмевите театрални празници.

Елица Матеева е родена във Варна. Завършва НГХНИ "Константин Преславски" и Технически университет (спец." Право") в родния си град. Магистър - НАТФИЗ "Театрознание", специализира "Режисура за драматичен театър" с худ.ръководител проф.Пламен Марков.
През 2004 г. прави дебют като режисьор на професионална сцена (Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе) с пиесата "Криза в Рая" от Милена Фучеджиева. Спектакълът получава специалната награда на журито за млад актьор (Весела Казакова) на Друмеви тетарални празници 2004. Елица Матеева e работила като режисьор с хореографа Красен Кръстев в проекта си "Stereo Love" - спектакълът е гостувал Берлин и в Център "Гротовски" - Понтадера (Италия). Пиесите й "От твоето тъмно цвете" и "ФЕЙСБУК" са номинирани за драматургия на Друмевите авторски прочити. Спектакълът й от 2007 (ДТ-Ловеч) "PLAY/BACK" по романа на Педро Алмодовар "Пати Дифуза - порнозвездата на 80-те" участва в няколко театрални фестивала, сред които и ЕМТФ "Сцена на кръстопът". В първия й моноспектакъл "Сега-ал(ь)бум" по текст на Евгений Гришковец се изявява като актьор-режисьор и съавтор, с него участва на два фестивала, като през есента на 2011година по покана на проф. Стефан Данаилов играе на ЕМТФ "Сцена на кръстопът". Соло пърформансът й "Chrono dance"(2012) по интервюта на хореографа Мила Искренова е осъществен с Добромир Мързов-а.к.а DJ Soulmate. През 2013 г. режисира театралния моноспектакъл "SOS, ЛЮБОВ!" по романа на Ф.Бегбеде "Любовта трае три години" със съдействието на програма "Варна - територия на творчеството"- Община Варна. Модерато е автор и модератор на кинолектории, провеждани в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна.
Артистичен директор на форума, който се провежда във Варна: "5 и 1|2 скандинавски визии за култура" - независим проект посветен на съвременното скандинавското кино, литература, музика и др.
Елица Матеева е член на Националното общество на независимите критици.
Продължава да пише активно театрална и филмова критика за различни специализирани издания. Продължава да вярва, че има смисъл да се прави култура във Варна, въпреки ограничеността на местния пейзаж и някои културни институти.

"Когато прочетох на един дъх книгата на Ели, неудържимо ми се прииска веднага да отида да гледам театър, кино...или да започна да правя театър. И видях,че за изкуството може да се пише по начин, който те вдъхновява...и че дори в НЕхаресването може да има обич. Гледах през очите й...влюбвах се заедно с нея в актьори, режисьори ,филми и представления...Веднага се втурвах да търся филмите, анализирани толкова изящно...Усещах болката й за неслучването понякога на спектакли и роли... И разбрах, че критическото писане може да се прави и от умни хора. И още...че критиката е и любов!", сподели Слава Георгиева, актриса.

"Между театъра и киното" на Елица Матеева е открито, чувствително и умно четиво за всичко, за всеки и най-вече - за самата нея. Сцената и екранът, но най-вече хората, които ги обитават, са съпроводени от обич, която сякаш няма край. Трепетното любопитство и щедростта на авторката, представяща и себе си като творец, превръщат думите й в откровения за най-голямата й любов, тази към изкуството.
Павлина Желева, филмов критик и филмов продуцент
"Бърз ум, който понякога препуска от тема на тема. Жива, емоционална, спонтанна - са първите впечатления от Елица Матеева. Срещнахме се в театъра. Участвах в първата й режисьорска постановка. "Криза в рая" по текст на Милена Фучеджиева. Отлична работа за дебютант и човек с правно и театрално образование, с опит и солидни знания. Но, както знаем, голямото знание носи голяма тъга. И това е другата страна на Елица - деликатна, крехка и чуплива, но само дотолкова, че това да я зарежда със сила и борбеност. Да се бори, да устоява и да се движи напред, само напред в своята истина. Критик, режисьор, дори актриса, пише пиеси, взема интервюта, винаги будна за случващото се около нея. Сега тя обитава пространството между театъра и киното. И срещата ми с нея там - и в книгата "Между театъра и киното" - отново е интересна и неочаквана. Запознайте се и вие с Елица Матеева!", каза и актрисата Марияна Крумова.

"Тази книга е ценна в много посоки. Едната е, че Елица Матеева продължава да обича театъра и киното и тази любов е плодоносна. Другата е, че тя мисли за тези две изкуства не като за паралелна реалност на "реалния живот", а като част от пълнотата му. Третата е, че анализите са задълбочени, а стилът е изчистен и артистичен. Предостатъчно е!", допълва Димитър Чернев, театрален критик- главен експерт в Министерство на културата.

"Какво е общото между театъра, киното, радиото, драматургията, сайтовете за културата? Между Алмодовар, Вирипаев, Маргарита Младенова, Иво Димчев? Между Варна, София и света? ...Елица Матеева. Да пишеш днес за театър и кино професионално и ерудирано се изисква кураж, изглежда като архаична аристократичност. Да прескачаш ограниченията на времето и пространството, защото съдбата ти е отредила да живееш извън столицата, макар и в света на безбрежното си е едно прекрасно, но не доходоносно приключение. Има хора, които поемат риска и се впускат с цялото си сърце в такова приключение. Елица Матеева е от малцината, от малобройното рицарско съсловие на докоснатите, на белязаните да пишат за изкуство, да творят изкуство. Дайте път!", допълва и Пенка Калинкова, театрален критик, член на екипа, работещ по кандидатурата на Пловдив за европейска столица през 2019.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).