Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Представят поетичната книга на Лора Маринова "Ноктюрно в до минор"
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 19.12.2016Коментари (0)1160
©
Поетичната книга на Лора Маринова "Ноктюрно в до минор" представя пред читателя една преживяна художествена реалност на красота и тъга. Реалност, която извиква познание на битието и на себе си.

Заглавието на книгата, представляващо музикален термин, насочва към формата и стилистиката на текстовете - лирични миниатюри в традицията на литературния романтизъм. 

Тоналността задава субективния, личен, изповеден характер на поезията. Заглавието насочва и към постановката на руския модернизъм за синкретизъм на изкуствата - музика, литература, живопис и театър, която се реализира и от факта, че част от стиховете са писани по картини на Димитър Борисов. 

Първият стих започва програмно по отношение цялата стихосбирка :
" Шопен.
Ноктюрно до минор.
Безлунна нощ.
Пианото скърби и стене." 

Фредерик Шопен е един от композиторите на романтизма, развил ноктюрното като жанр. "Шопеновите ноктюрни са символ на нежните и съкровени емоции, които може да пресъздаде и предизвика музиката". Ноктюрно «musique pour la nuit» се превежда от френски като "музика на нощта" и Шопен успява да пресъздаде красотата на нощта в една сантиментална мелодика, която разкрива странстването на Аз-а във вършения свят на чувствата и спомените. За Шопен казват, че е "поетът на пианото". 

Този първи стих след надеждата завършва с образа на скръбта. Темите за любовта, за синовността, за миналото и бъдещето в поезията на Лора Маринова са осмислени посредством измеренията на времето и овладяната многолика тъга по отминаващото, по хармонията и извечно човешкото. Образът на времето се налага с неговите метонимии -"едничък миг", "тик-так", "секундите", "минутите", "часовете-векове", "времето лети", "часовникът отмерва", "отдавна, отдавна", "Часовника непотребен в черната бездна хвърли!" и "Там времето спи и сънува лица и моменти щастливи". Авторката използва асоциативния принцип и картинни фрагменти, за да моделира образите и конструира естетическото пространство.
Настроението тъга се внушава от образите на есента, невъзможното бяло щастие, и фигурите "измислен рай", "щастието кратко", "уморена отлита душата", "само пръст и пепел". Тъгата на Лора Маринова не е безнадежна и безпътна, отчаяна и разоряваща. Тя е онтологична, битийна, интелектуална и романтична. Лора Маринова ни представя една поезия с чувствителност на жена, дъщеря, майка и художничка.

Премиерата на стихосбирка "Ноктюрно в до минор" ще се състои на 20.12.2016г (вторник) в Градска художествена галерия от 11:00 до 13:00 часа.
Водеща на събитието ще бъде актрисата Юлияна Чернева. Ноктюрно в до минор, опус 48, №1 от Шопен ще бъде изпълнено от Боян Бъчваров, пиано.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: