Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Представят том ХІІІ от поредицата Acta Musei Varnaensis в памет на проф. д-р Валентин Плетньов
Автор: Пламена Николова 16:14 / 08.06.2020Коментари (0)1810
©
На 12 юни (петък) 2020 г. от 16.00 ч. в зала "Одесос“ на Археологическия музей във Варна ще бъде представен том ХІІІ от поредицата  Acta Musei Varnaensis - в памет на проф. д-р Плетньов, съобщиха за Varna24.bg от музея.

Варненският Перперикон, древни крепости и манастири, моряшка странноприемница на метри от "Евксиноград“. Това е само част от богатата колекция невероятни разкрития на покойния проф. Валентин Плетньов.

Бившият директор на Регионалния исторически музей във Варна вече не е между нас, но откритията му бележат връх не само в българската, но и в световната археологическа общност, пише България Днес.

Едва на 55 години, проф. Плетньов остави след себе си 6 книги и над 80 статии в областта на късноантичната и средновековната история и археология. Близките му ще го помнят с неповторимата му усмивка, с финото чувство за хумор.

Години наред той ръководи археологическите разкопки на късноантичната крепост "Кастрици" в района на "Евксиноград“, на средновековния манастир в местността Караач теке и на късноантичната и средновековна крепост Петрича.

Безспорно едно от най-големите разкрития на археолога е добре запазена средновековна крепост, която е на път да се превърне в туристическа дестинация от ранга на Перперикон. За успеха съобщи приживе самият Валентин Плетньов.

Става въпрос за крепостта Петрич кале, която се намира на огромна скала над белославското село Разделна. Тя е една от най-големите антични и средновековни крепости в Източна България, изтъкна проф. Плетньов малко преди да си отиде.

Петрич кале е била важна крепост в отбранителната система на средновековната българска държава. При разкопките се разкриват крепостни стени, на места високи по 7 метра, в изключително добро запазено състояние.

Крепостта е имала две огромни правоъгълни кули с размери 11 на 9 метра, на разстояние 50 метра една от друга. Те са запазени на височина от 7 метра. В друга голяма кула, която е защитавала подхода към крепостта, са открити керамика и животински кости.

Данни за Петрич кале има още от времето на арабския пътешественик географ Ал Идриси. В описание на света през 1154 г. той описва крепостта като голям, хубав и богат град.

Проф. Плетньов не дочака нужното признание за варненския Перперикон. Но бе отличен със "Златен грифон" за разкриването на крепостта Кастрици при двореца "Евксиновград“ и единствената до момента голяма средновековна пристанища странноприемница.

При разкопките археолози, ръководени от него, откриха и части от украсата на голям разрушен храм от същото време.

Археолозите проучиха около половин декар в крайбрежната част на Кастрици. Точно там откриват комплекс от 12 помещения с обща централна стена. Всяка от стаите има камина и дъсчени подове.

"Вероятно сградата е била на два етажа с паянтов втори етаж. Ако обърнете внимание сега в Созопол, Несебър, старите къщи са с такива каменни основи, паянтови", споделя Плетньов след разкритието през август 2016-а.

При разкопките бяха намерени още инструменти за производство на религиозни предмети и рядко срещаният лидийски камък, с който се пробва истинността на златото.

Третият голям археологически удар, който нанесе професорът, е като ръководител на разкопките и на средновековния манастир в местността Караач теке.

С откриването на кръста при разкопките на манастира започна възраждането на това място и превръщането му в съвременен археологически, църковен, музеен и образователен център "Царски манастир "Св. Богородица".

Този раннохристиянски манастирски комплекс се намира в местността Караач теке - в селищно образувание "Пчелина" над квартал "Възраждане“ във Варна.

Царският манастир "Св. Богородица“ е бил най-големият извънстоличен духовен център на България. Той е построен в края на IX век и просъществува до XI век. За това свидетелства украсата и откритият скрипториум - една от най-големите средновековни сгради в България от X-XI век.

Книжовният център е с размерите на дворците в Плиска и Преслав. В него се е развивала огромна книжовна дейност - превод и преписване на християнски книги от гръцки на български. В района на манастира е намерен печат на св. княз Борис и още два оловни печата на цар Петър и на цар Симеон.

Изравянето на крепостната стена на Одесос (старото име на Варна - б.а.), строена през VI в. по времето на император Юстиниан Велики, също остава сред бележитите открития на покойния археолог.

Тя е от периода на най-голямото разширение на древния град и очертава границите на архитектурния и археологически резерват "Одесос - Варна".

Наред със стената под ръководството на проф. Плетньов археолози разкопаха и делва под централен булевард в морската столица. В нея са съхранявани зърно, зехтин, вино и вода. Вероятно е от края на VI в. преди завладяването на Одесос от словени и авари и унищожаването му през 614 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: