Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Представят златото от Варненския халколитен некропол в Народното събрание
Автор: Пламена Николова 13:39 / 07.04.2022Коментари (0)1244
©
Тази година събитията в морската столица преминават под знака на един голям юбилей – 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света във Варненския халколитен некропол. Предвидили сме различни събития, включително представяне на част от съкровището в Народното събрание, по инициатива на народни представители от ГЕРБ. Имаме подкрепата на Регионалния исторически музей, работим с археолога д-р Владимир Славчев, планираме събитието за 11 май, но все още очакваме разрешение от председателя на парламента. 

Това заяви кметът Иван Портних при откриването на конференция, посветена на културата и общоевропейските политики в културата, която се проведе в Пресклуба на БТА във Варна. Това е 14-ият поред форум, организиран от Агенцията в рамките на инициативата "Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент. 

Изключително съм щастлив, че тази дискусия се провежда във Варна, защото вярвам, че това е оценката на една от най-авторитетните медии в България на културния живот в града, каза Иван Портних.  Той  припомни, че Община Варна поддържа богат културен календар, който включва много събития с национална значимост и международно участие и признание. "Гордеем се с богатия фестивален живот, тъй като Варна е градът, в който са създадени и развивани до днес едни от най-дълголетните фестивали в България – като ММФ "Варненско лято“, Театралния фестивал, кинофестивалите.  Над 40 фестивала от различни жанрове се провеждат в нашия град, които привличат многобройна публика и допринасят за засиления туристически интерес към града и околните курортни комплекси. Затова сме амбицирани да развиваме Варна като дестинация за 4 сезона, водени от желанието за още по-тясно сътрудничество между културата и туризма“, каза кметът. Той припомни, че всяка година Община Варна чрез общинския Фонд "Култура“ подпомага творците и неправителствения сектор, финансирайки техни проекти на обща стойност над един милион лева.

Приветствия към участниците отправи и евродепутатът Емил Радев, който се включи в срещата дистанционно от Страсбург. Той акцентира върху ролята на цифровите технологии за трансформирането на общества и култури по света и запозна участниците със законодателната инициатива на ЕК за нови правила и доверие в изкуствения интелект. Очаква се предложението да бъде гласувано в ЕП през есента. 

За европейците духовната култура е много по-важна от материалната, каза генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев. Културата на ЕС стъпва на признанието на достиженията на всеки, включително извън Европа, допълни той и уточни, че съвременните европейци не бива да проявяват самонадеяност, имайки предвид, че самодоволството не води до развитие на култура. 

В конференцията се включиха и представители на различни културни институции от Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: