Представят зодиака на Диана Стоилова във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:40 / 06.02.2023
1023
Зодиакът на Диана Стоилова ще бъде представен във Варна, съобщиха от пресцентъра на Градската художествена галерия (ГХГ). Акварелите на българската художничка, която живее във Виена, достигат в достъпна форма до приятелите на изкуството като репродукции и картички, които се предлагат на щанда на Галерията на ул. “Любен Каравелов" №1.

Следвайки мисията си да насърчава достъпа до изкуство на варненци и 

гостите на морската столица, Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, предлага на своите посетители една непринудена среща с творби на утвърдената у нас и в чужбина българска художничка Диана Стоилова. Нейното изкуство е познато на варненските ценители от участието й в редица артистични прояви в родния й град, поясняват от ГХГ. 

Родена в семейството на големия европейски художник Стоимен Стоилов и възпитана в духа на перфекционизъм и полет на въображението, Диана Стоилова завършва Националната художествена академия в София със специалност "Графика" в класа на Петър Чуклев. Продължава в Университета по 

изобразително изкуство във Виена при проф. Волфганг Хутер. От 2000 г. насам има самостоятелни изложби в Европа, САЩ и Австралия. Нейни творби участват редовно в Салона на рисунката и акварела в "Гранд пале" в Париж.

Тя живее и работи във Виена, но връзката й с България и родния град продължава да бъде силна със самостоятелни и колективни изяви. Специално за Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, Диана Стоилова е подготвила репродукции и картички с един от най-популярните си цикли - Знаците на зодиака. 12-те композиции събират характерните за нейната изтънчена образност символи на живота и космическата хармония. Заедно с парада на съзвездията и разноликите слънца в тях се вплитат мъжки и женски фигури, флорални и анималистични мотиви, знаци от исторически пластове от културите на различни епохи в човешката цивилизация.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).