Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Предстои изложба от стъкло във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:04 / 23.09.2021Коментари (0)1150
Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ - Варна, представя изложба художествено стъкло - рядкост за артистичния живот на морската столица, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева. В нея ще видим витражи на художника Димитър Нарлиев, който е утвърден автор в областта на декоративно-монументалното изкуство и е популярен със своите стенописи и мозайки. Фототабла допълват изложбата с неговите многобройни реализирани проекти.

Художникът Йордан Нарлиев участва в експозицията с пластики от стъкло. Някои от тях са изработени с художествената техника на топене и ръчно огъване на стъкло, а други чрез сечене и полиране. Художникът изследва начина, по който материята трансформира светлината и изгражда пространствена форма.

Изложбата представя Доротея Павлова, уредник в ГХГ - Варна:

За първи път в Градската художествена галерия "Борис Георгиев"- Варна се  представя съвместна изложба на двама автори, утвърдили се с художествен опит в изкуството на стъклото - Димитър Нарлиев и Йордан Нарлиев.

Работата със стъкло е трудна и предизвикателна. Тя изисква както технологични

знания за материята, така и пластично мислене, за да се създаде изкуство с високи естетически качества.

Димитър Нарлиев представя в експозицията три витража. Те са създадени по класическа технология - ръчно изработени стъкла, съединени с оловни профили, наречени шпросни. Стъклото е оцветено в масата си. Исторически витражът възниква през 12. век в Европа като елемент на готическата архитектура. Способността на стъклото да пропуска светлината се използва в храмовото пространство с идеята визуалното да отвежда към духовното и да внушава божествения свят от искряща красота. Освен в катедралите витражът е познат и в сгради на светската власт  – замъци и резиденции, в които произведенията на това високо изкуство неизменно асамблират с архитектурата. Изкуството на витража, което е двуизмерно, изисква умело овладяна рисунка с употреба на плавна и изящна или прецизна и категорична линия. Произведенията на Димитър Нарлиев, изпълнени като орнаментални, сюжетно-декоративни, фигурални или геометрични композиции, хармонират с пространството на екстериора. В някои произведения авторът третира образите живописно с декоративна рамка, друг път композира образи-символи или образи-алегории (например - книга, азбука) в различни плоскостни равнини. Някои произведения се характеризират с повече сантименталност и символичност, а други се отличават с насечен, фрагментиран характер и мозаечна структура, но при всички творби на Димитър Нарлиев се открива силно монументално чувство. То е присъщо и на мозаечните пана, реализирани в градска среда във Варна и Белослав. Мозайките са комбинация от естествен камък, гранитогрес, смалт и масивно стъкло. Публиката може да се запознае с тях чрез документалните фототабла, представени в експозицията.

Изразителните възможности на стъклото като материал на триизмерни пластики е изследвал в своето изкуство художникът Йордан Нарлиев. Той представя в изложбата двадесет и осем скулптури, изработени по технологиите на топене и ръчно огъване на стъклото, както и полиране. Полирането е техника на студена обработка на материала, която е скулптурна по своята същност. Използвайки качествата на материята като пластичност и прозрачност Йордан Нарлиев постига в някои свои творби ефекта "обем в обем", без да се разрушава целостта на формата. Придаването на плавна динамика като една от същностите на стъклената материя, стереометричните и пластичните обеми, слепените повърхности, нематериалното въздействие на светлината и цветът в творбите на Йордан Нарлиев го превръщат в скулптор на сетивната форма. Художникът притежава оригинално усещане за материала и неговите съчетания. Пластиките от стъкло и дърво, организирани в хоризонтални равнини или такива, обособяващи вътрешни пространства, както и вертикалната пластика, в която стъклото е оцветено и осветено по начин, отпращащ към арт информел свидетелстват за това, че авторът  измества съвременното изкуство на художественото стъкло от полето на приложното и го ситуира в областта на изящното. "Стъклото пропуска и събира света преобразен. От всеки ъгъл очите се наслаждават на друга неочаквана гледка" – казва авторът.

Двамата художници демонстрират в изложбата оригинален възглед и професионализъм. Всеки от тях внася собствен технически подход и изобразителен език в изкуството на витража и стъклопластиката.

Димитър Нарлиев е роден в с. Лесово, Ямболска област, през 1958 г. През 1961 г. семейството му се установява в град Белослав, където Димитър Нарлиев завършва основно образование. Продължава обучението си в Художествената гимназия в град Казанлък, след което се дипломира в ВИИИ "Николай Павлович" – София, специалност "Стенопис". Димитър Нарлиев живее и работи в Белослав. Твори в областта на проектирането и изпълнението на монументалните художествени техники – мозайка и витраж.

Йордан Нарлиев е роден в град Русе през 1956 г. Художествено образование завършва в Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа", специалност "Резба". С художествено стъкло се занимава в последните шест години. Учил се е от художниците Данаил Николов и Борислав Коруджиков. Представял е изкуството си в редица колективни изложби, по-важни от които са: Национална изложба "Скулптура Варна – София – Берлин", колективна изложба "Пробуждане" в галерия "Евдокия Арт Глас" – София, Международно биенале на стъклото – 2017, 2019, 2021 г., Международен пленер "Ясна поляна". Отличен е с награда на Община Варна от ежегодната изложба на Сдружение на варненските художници "Св. Лука" през 2020 г.

Откриването на изложбата е на 24 септември, петък, от 18:00 ч.

Изложбата може да се види до 14 октомври 2021 г. в ГХГ - Варна на ул. "Любен Каравелов“ 1.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: