Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Предстои изложбата "За нас - откровено" в Галерия "Графит" - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:32 / 28.09.2021Коментари (0)811
©
С един ярък и смел замах художничката Николинка Димитрова разсича рутината около себе си и света и ни представя своя самостоятелен дебют "За нас - откровено“. Посредством прелюбопитна амалгама от техниките на старите майстори - многослойна живопис и дигиталната чувствителност на модерния свят, Николинка дълбае към сърцевината на вечните човешки взаимоотношения и съкровеното лично самоосъзнаване, представяйки ги през своята призма на човек и творец - истински, неподправени, голи...

Авторката носи мисълта за настоящия проект дълго време. Идеята да покаже  архетипи чрез актови композиции е нейният начин да осмисля и порвокира към размисъл. Това е разговорът за самите нас, със самите нас, без социални статуси, без прикритост, без претенциозност. Платната са плод на осмисляне на причинно-следствените връзки в, на пръв поглед, хаотичен свят, осъзнаване на сложните повтарящи се поведенчески модели. В този контекст голото тяло е инструмент за намиране и споделяне на същността, символ на разбулената душевност. И вълшебно огледало, пречупващо делничното и обичайното в ново и провокиращо преживяване.

За постигането на това въздействие Николинка Димитрова решава  да работи с класическата техника на многослойната живопис. Технологията на старите майстори изисква задълбочена подготовка и не се преподава масово (самата авторка печели конкурс и преминава обучение към  OLD MASTERS ACADEMY). Но тя избира именно тази техника - и като най-доброто изразно средство за своята концепция, и като още един житейски урок.

Процесът е бавен и трудоемък, свързан с поетапно изграждане на пластика и последващо нанасяне на цвят, като между отделните слоеве се изчаква изсъхване на предходния. Тук не може да бъде отминат един интересен  факт, свързан с дигиталното изкуство. Художничката смело отправя към себе си артистично предизвикателство - тя не бяга от "яркото“ дигитално усещане, а смело го добавя към традиционната техника. Резултатът е впечатляващо осезаем: колоритът - ярък и специфичен, живописните елементи - по-нюансирани, като в същото време плавността в тоновете  е по класически изящна. Умела пластика и богата живопис - едновременно разрязващи и преплитащи многобройните слоеве на човешкото съзнание.

Дебютната самостоятелна изложба на Николинка Димитрова се състои от 20 картини, представящи лични философски възгледи за живота и визуализация на разпространени поведенчески модели, пречупени през погледа на личното преживяване на авторката.  А заглавието на всяка творба дава ключ към споделеност на възприятието и посланието.

Изложбата "За нас - откровено “ на Николинка Димитрова може да бъде видяна в Галерия "Графит“ - Варна от 7  до 30 октомври.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (579) 19%
Пълна трагедия (1616) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: