Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Предвиждат изграждане на Морска палата за 17 млн. лв. във Варна
Автор: Пламена Николова 09:22 / 19.05.2021Коментари (2)2346
©
Илюстрация
Идеен проект на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" предвижда изграждането на мултифункционален-интерактивен център Морска Палата във Варна, научи Varna24.bg.

Вече е обявена и обществена поръчка на стойност 17 млн. лв. без ДДС.

В предмета на поръчката се включва изпълнение на инженеринг - проектиране, строителство, авторски надзор, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на оборудване, хардуерни компоненти, софтуерни системи и интерактивно съдържание, както и провеждане на обучение на персонала за работа с доставените системи

Ето какво още се посочва в документацията по проекта:

Целта на обществената поръчка е да бъде изграден мултифункционален-интерактивен център за жителите и посетителите на гр. Варна от всички възрастови групи, в който ще бъдат извършвани дейности с образователно-развлекателен характер, водещи до стимулиране на интерес и вдъхновение към науката, технологиите, инженерството и изкуството. 

За целта ще бъде извършено преустройство на съществуваща сграда в югоизточната част на Пристанище Варна Изток.

На мястото ще бъде вдигната нова сграда с помещения за обучение, реклама, провеждане на мероприятия чрез интересен и модерен способ, а именно интерактивните съоръжения;

Предвидено е мултифункционалния център да бъде с културна и образователна насоченост, като обособените отделни съоръжения и помещения от една страна да допринасят за културният живот на морската столица, а от друга да подпомагат чрез съвременни интерактивни методи академичния образователен процес, предоставяйки технологична база и подходящо съдържание.

Към настоящия момент сградата не се използва. Предвидено е да се промени нейното предназначение и тя да се обособи като "Мултифункционален интерактивен център Морска Палата - гр. Варна“.  Това е част от осъвременяването на пристанище Варна Изток, което има за цел отваряне на по-голяма част от пристанището за посетители и граждани на гр. Варна. Разширяването на сградата предвижда в състава на интерактивния център да влязат като минимум следните обекти:

"Интерактивен музей на корабоплаването“

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване и цялостно изграждане на зала "Музей на корабоплаването“.  Музеят трябва да бъде предвиден и изграден с ползването на виртуално и интерактивно съдържание, което да не измества вниманието от класическите експонати, а да ги допълва, като към информативната част бива добавена развлекателна такава, спомагайки за многократно увеличение на посещаемостта и интереса към тях.  Музеят ще има образователна функция, изразена в запознаване на посетителите с корабоплаването по достъпен, интересен и увлекателен начин, съобразен с модерните тенденции за интерактивно съдържание. Целта на такъв подход е да обогати знанията на посетителите, като същевременно остави у тях усещане за качествено и пълноценно прекарано време.  Образователната стойност на такъв музей го прави подходящ за групови посещения от ученици, с цел придобиване на знания, а развлекателния му характер води до широка посещаемост от туристи в летния сезон, с цел генериране на приходи. Като резултат от поръчката, на етап приключване се предвижда музеят да бъде напълно завършен и функциониращ, като по-голямата част от експонатите в музея да са електронни. Музеят трябва да позволява бъдещи допълвания, актуализации, и обновявания на съдържанието с нови и интересни елементи.  Залата на музея представлява основна част от интерактивния морски център и трябва да е с площ минимум 1000 кв.м. В залата трябва да има постоянна експозиция на тема корабоплаване. Експозицията да се състои предимно от виртуални и интерактивни експонати. В музея ще бъдат обособени LED стая и стая за корабен симулатор. Следва да бъдат предвидени сървърно помещение, складова база и сервизни помещения.

"Библиотека“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на библиотека. Спрямо функционалното разпределение на идейното решение, тя е разположена на втори етаж в новопостроената част на сградата. В рамките на изпълнение на дейностите по настоящата поръчката се предвижда библиотеката да бъде изградена до етап завършени стени (вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. монтаж на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация (вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др. Оборудването, мебелировката, интериора и обособяването на залата като действаща библиотека ще бъдат обект на допълнително възлагане.

"Кафетерия“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на част от приземния етаж за кафетерия. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. монтаж на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др. При проектирането му следва да се запази концепцията за отворено пространство доколкото е възможно. Оборудването, мебелировката, интериора и обособяването на помещението като действащо заведение ще бъдат обект на допълнително възлагане.

"Детски кът“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на помещение за игра на деца над две годишна възраст - детски кът.  Помещението трябва да бъде изградено на приземния етаж, в близост до заведението. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. монтаж на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др. При проектирането му следва да се запази концепцията за отворено пространство.

"Научни кабинети“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на 2 /два/ броя кабинети за научно-образователна дейност, както следва:

Кабинет за научно-образователна дейност № 1: Помещението е предназначено за провеждане на извънучебни образователни занятия и трябва да бъде изградено на приземния етаж.  В рамките на настоящата поръчка, помещението следва да бъде изцяло изградено, оборудвано и приспособено за провеждане на занятия по предназначение. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. инсталация на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

Кабинет за научно-образователна дейност № 2: Помещението е предназначено за провеждане на извънучебни образователни занятия и трябва да бъде изградено на приземния етаж. В рамките на настоящата поръчка, помещението следва да бъде изцяло изградено, оборудвано и приспособено за провеждане на занятия по предназначение. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. инсталация на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др. 

"Офис помещения“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на офис помещения. Спрямо функционалното разпределение те са разположени на 3-ти и 4-ти етаж на допълнителната постройка. Помещенията следва да спазват концепцията за отворено пространство, с възможност за преграждане с преградни стени в зависимост от разпределението вътре в тях. Общата площ на офис помещенията трябва да бъде минимум 1000 кв. м. Помещенията следва да бъдат изградени до етап завършени стени (вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. инсталация на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др.

"Магазин“:

В рамките на Мултифункционалния интерактивен център се предвижда обособяване на Магазин, който спрямо функционалното разпределение се намира на приземният етаж, в близост до кафетерията и детския кът. Помещението следва да бъде изградено до етап завършени стени(вкл. шпакловка, боя или друг тип финишно покритие), под (вкл. инсталация на подова настилка), дограма, сервизни помещения (завършени изцяло), ОВК и електро инсталация(вкл. инсталирани контакти, ключове и осветителни тела) и др. При проектирането му следва да се запази концепцията за отворено пространство доколкото е възможно. Оборудването, мебелировката интериора и обособяването на помещението като действащ магазин ще бъде обект на допълнително възлагане. 

Сградата е въведена в експлоатация през 1959 г. и е със застроена площ 2 335 м2. Към настоящия момент сградата е с предназначение друг вид обществена сграда.

Центърът ще бъде едно от най-често посещаваните места в град Варна. Заложено е човекопотокът да се генерира по няколко основни направления:

Културни събития. В рамките на центъра се предвиждат съоръжения, които да помещават научни и културни експозиции като музей на корабоплаването, интерактивни изложби, библиотека.  Една от функционалностите, които е предвидено да генерира човекопоток към центъра е изразената културно-научна насоченост.  Предвижда се изграждане на интерактивно съдържание с висока културно-историческа и научна стойност под формата на виртуални експозиции, изложби и т.н. 

Научно-образователни и академични събития. Освен забележителностите предназначени за свободна посещаемост и индивидуално разглеждане се предвижда центърът да разполага и със съоръжения, които да поддържат академичните процеси и да дават възможност на университетите и училищата от град Варна, както и на друг тип образователни центрове за повишаване на квалификацията, да провеждат част от обучителния процес, като корабни симулатори, групови занимания, научни работилници за деца и т.н. 

Развлекателни съоръжения. Центърът трябва освен гореописаните функционални направления да има и изразена развлекателна насоченост. Предвид факта, че Варна е туристически град е изключително важно да има туристическа посещаемост. За целта трябва да се предвидят интерактивни занимания, които освен културно - историческия контекст ще имат и развлекателна стойност. Това трябва да бъде постигнато като се придаде интерактивен и игрови елемент на съдържанието под формата на настолни игри, видео-стени с увлекателно съдържание, атрактивен интериорен дизайн и спомагателни помещения като заведение за хранене, магазини за сувенири, книги, библиотека, където посетителите ще могат да прекарват свободното си време.  

Предвидено е центърът да използва съвременни и иновативни технологични методи като акцента ще бъде върху най-съвременните технологии от типа на холограмни прожекции, интерактивни стаи, видео стени и т.н.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.05.2021 г.
0
 
 
17мил. левчета за поредния мол, докато до него моста се клати и скоро...
Aнонимен
на 19.05.2021 г.
+1
 
 
хвърлят се пак едни пари на вятъра, за да могат да откраднат.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: