Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Предвиждат създаването на 4 изкуствени острова във Варненското езеро с уникален гребен канал
Автор: Пламена Николова 10:27 / 01.08.2019Коментари (8)5874
©
Туризмът във Варна може да процъфти, ако бъде реализирана идея, заложена в Общият устройствен план, която предвижда изграждането на 4 изкуствени острова във Варненското езеро с уникален гребен канал между тях, както и изкуствения остров в курорта "Св. Константини и Елена". Това сподели за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев

"С Общият устройствен план на гр. Варна, който беше приет доста отдавна, има идея за изграждането на изкуствен остров край Варна, доста стара е идеята. Сега нещата ставата възможни с приемането на ОУП на курорта "Св. Св. Константин и Елена", където можем вече да кажем, че има инвестиционен интерес и то от собственика на комплекса.

Основното предназначение на този остров не е само атракция, а и брегоукрепване. Знаете, че нашето Черноморие доста ерозира и за разлика от другите европейски държави, ние останахме единствената държава, която не се е справила с този проблем. Корозията и нуждата от брегоукрепване е предимно в Североизточна България, Варна и Добрич са най-засегнати от този проблем.

За жалост и концесионерите продължават да се оплакват, че плажната ивица продължава да намалява в последните две години. Може да е с няколко метра, но все пак морето яде от брега. Една от функциите на този остров ще бъде да задържи пясъка, а защо не да докара и нов пясък? Затова казахме, че трябва да се направят всички обследвания, включително и с институтите по хидродинамика и по океанология, които познават потока на морските течения и откъде идва това завихряне на пясъка. Целта е да можем да ситуираме повече плажна ивица на територията на комплекса.  

Знаете, че в "Св. Константин и Елена" почти няма пясък. На този етап не може да се каже на каква стойност е инвестиционното намерение, нито от какво точно ще бъде изграден острова.

Предвидената големина на острова е 19,4 кв. км., т.е. доста внушително съоръжение. Идеята е там да бъдат направени и лодкостоянки по подобие на тези в Южна България, където бяха изградени яхтени марини. Не можем да говорим за хотели на този остров, това е много мащабно съоръжение, не може да го сравняваме с това в Дубай, макар че защо не? Липсата на такива острови и атракции е минус за нашето Черноморие за развиване на морски туризъм с яхти и лодки. След като вече е приет Общият устройствен план, може да започне обществено обсъждане на проекта с опит от другите държави. Това ще бъде първият такъв остров в България.

Има проект за още четири изкуствени острова в самото варненско езеро. Те също бяха обект на ОУП на гр. Варна. Идеята е да се направи между тези острови в канала гребен канал, което е уникално. Това би довело до развитие на всякакъв тип туризъм за града ни. Имаше идея от Пристанищна инфраструктура дълбачките, които удълбочават канала, вместо да хвърлят материала навътре в морето, да го изсипват в езерото за тези острови. С материал от самото море би било по-екологично, вместо да носим камъни от вътрешността. Основният въпрос естествено е откъде ще намерим средства за изграждането, но има достатъчно европейски програми, които отворят в момента, а и самата тема "Брегоукрепване“ е злободневна за страната ни, така че можем да намерим европейско финансиране", коментира за медията ни областният управител.

Какво още каза Стоян Пасев вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
По-добре направете втори мост или тунел под езерото!
Aнонимен
на 01.08.2019 г.
0
 
 
Поредните ала-бализми от областния. Не знам дали нещо обещано от него да се е реализирало.
Aнонимен
на 01.08.2019 г.
+1
 
 
Да не сме в Дубай че да правим острови. Стъпете на земята бе хора.какво голямо езеро те остров с канал ще правят сега защо нищо не се прави
Aнонимен
на 01.08.2019 г.
+1
 
 
Нормален пасажерски терминал за големите круизни кораби ще се направили някога във Варна?Или вечно са само приказки?Как да има туризъм,когато държавата си е заровила главата в пясъка?
Aнонимен
на 01.08.2019 г.
+1
 
 
Островите и яхтените пристанища (замаскирани като рибарски такива, до които обикновените рибари няма да могат да припарят) ще се ползват от мутрите, които и ще печелят от тях. Какво неясно има? Какво се случи с калните бани във Варна? В какво се превърнаха, как смениха предназначението си и кой печели сега от тях?
Aнонимен
на 01.08.2019 г.
+1
 
 
Пасев за какви острови и канали говориш та от както си на власт само обещаваш да намериш на вече изградените от соц. време буни които знаеш че са опасни и въпрос на време е да стане проблем.Ти не можеш да поддържаш създаденото преди 40години а ми говориш някакви фантастики!!!
Aнонимен
на 01.08.2019 г.
0
 
 
Най- накрая разясняване какво точно ще представляват тези острови. Дано вече няма не разбрали, които да продължават да твърдят, че ще има хотели и палати там. Надявам се да се намери финансиране, защото разширяването и укрепването ще е само в полза за нас плажуващите.
Aнонимен
на 01.08.2019 г.
0
 
 
Как изведнъж премести "островите" във Варненското езеро? Те са с цел запазване и образуване на нова пясъчна ивица...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: