Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Преизграждат фасадата на "Къщата с папагалите"! Арх. Бузев: Ще следя за изпълнението на проекта до последния детайл!
Автор: Пламена Николова 14:30 / 16.06.2021Коментари (0)3760
Фасадата на къщата с папагалите ще бъде преизградена, видя репортер на Varna24.bg. Новината потвърди за медията ни главният архитект на Община Варна Виктор Бузев. 

"Няма как този обект да бъде въведен в експлоатация, ако не се спази проекта. Компромиси няма да направя с този обект. Преизграждането на стената като реплика на оригиналната фасада е започнало, след като вече вътре в самия строеж няма работа тежка техника. Има свалени калъпи, направени са отливки на всички автентични орнаменти, които отново ще бъдат поставени по фасадната стена по ул. "Славянска". Всеки момент тези отливки ще бъдат монтирани. Категорично заявявам, че стриктно ще следим за спазването на проекта до последната запетайка", коментира за медията ни арх. Бузев.  

Припомняме, че същността на проекта за новата кооперация, вдигната на мястото на "Къщата с папагалите", която бе сграда, паметник на културата, е фасадата да бъде запазена и съхранена за поколенията, втъкана в модерна нова постройка. 

Старата сграда, известна като "Къщата с папагалите" заради архитектурният орнамент на фронтона, изобразяващ два папагала, бе дело на знаменитият архитект Стефан Венедикт Попов и скулпторът и архитект Кирил Шиваров. Строена е през 1922 г. 

Според информацията, поставена преди време на оградните пана на строежа, търсената визия за новата сграда е да бъде по-скоро фон, на който се подчертават пропорциите, детайлите на дограмата и фасадната пластика на старата фасада, стил Сецесион.

От информационните табели около строежът ставаше ясно още, че това е "Проект с вдъхновение под мотото "Да вдъхнем живот на старите фасади".

През септември 2019 г., както медията ни информира, фасадата на "Къщата с папагалите" бе почти изцяло съборена. Тогава от старата фасада на сградата беше останала около 1/3, а багери разчистваха отломките от стария градеж. Преди време бе премахната и част от останалата стена и притеснени варненци сигнализираха медията ни, че от "Къщата с папагалите" няма и помен. 

Както вече стана известно, фасада ще бъде възстановена в автентичния й вид, но ще бъде вписана симетрично в новата сграда. Така че духът и обликът на старата къща или поне част от нея, действително да бъдат запазени и вписани в новия строеж, като визията му отвън ще бъде запазена, но вътрешността ще бъде нова и модерна.



Още по темата: общо новини по темата: 19
29.04.2021 »
30.01.2020 »
15.11.2019 »
30.09.2019 »
08.08.2019 »
20.05.2019 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: