Прекрасно ухание на липа залива Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:26 / 20.06.2016
4131
В последните десет дни прекрасен аромат на липа залива Варна. Масово жителите на морския град берат от уханното растение, за да се запасят с приятен чай за зимата. Малцина обаче знаят на кого градът дължи това удоволствие. 

В групата "Варна може да защити морската си градина" във Фесбук варненката Антония Петрова припомня на кого трябва да благодарим за това:

"Днес Варна ухае на липа, но малцина знаят кому да благодарят за омайващия аромат във въздуха.

През 1894 г. по молба на варненската община известният археолог, който живее и работи във Варна, Карел Шкорпил, отправя покана към Антон Новак - паркостроител, прославил се с изграждането на дворците Шьонбурн и Белведере във Виена. Новак приема присърце възложената му задача и година по-късно вече е във Варна, назначен за управител на градината, към която се насочват средства. Те му позволяват през 1896 г. да започне огромната и трудна работа по подбирането и набавянето на подходяща дървесна растителност. 

Заедно с работниците Новак обикаля "Узун кум" -Златни пясъци", местността "Хачуката", "Лонгоза", та чак до Странджа планина. "По това време нямаше на разположение нито общински, нито държавни и други разсадници" - пише той. Набавянето на хилядите дръвчета от тези източници и засаждането им продължава повече от 10-15 години. Работи се с пет вида дървета: бряст, копривка, липа, конски кестен и ясен, донесени с каруци, като голяма част от тях Новак облагородява сам. Вода за поливане на новопосадените дръвчета се пренася с бъчви от близки до градината чешми. Дръвче по дръвче са подбирани и вадени от горите около Варна и Странджа сегашните красиви гиганти в Морската градина. Пренасяни са на гръб, с каруци и гемии, за да се засадят в парка. Успешно се оказва и пътуването му с керван от биволски каруци из Средиземноморието, откъдето донася редки и красиви дървета, които и днес са гордост за градския парк.

Малко варненци знаят, че напролет, когато липите по главните улици на Варна, в Морската градина, около Адвокатската градинка и по други места цъфнат и заухаят, дължат това на Антон Новак, който ги е пренесъл от Джанавара и Арап-чешме и лично засадил по тези улици.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).