Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Прекрасно ухание на липа залива Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 20.06.2016Коментари (3)4120
© Фейсбук
В последните десет дни прекрасен аромат на липа залива Варна. Масово жителите на морския град берат от уханното растение, за да се запасят с приятен чай за зимата. Малцина обаче знаят на кого градът дължи това удоволствие. 

В групата "Варна може да защити морската си градина" във Фесбук варненката Антония Петрова припомня на кого трябва да благодарим за това:

"Днес Варна ухае на липа, но малцина знаят кому да благодарят за омайващия аромат във въздуха.

През 1894 г. по молба на варненската община известният археолог, който живее и работи във Варна, Карел Шкорпил, отправя покана към Антон Новак - паркостроител, прославил се с изграждането на дворците Шьонбурн и Белведере във Виена. Новак приема присърце възложената му задача и година по-късно вече е във Варна, назначен за управител на градината, към която се насочват средства. Те му позволяват през 1896 г. да започне огромната и трудна работа по подбирането и набавянето на подходяща дървесна растителност. 

Заедно с работниците Новак обикаля "Узун кум" -Златни пясъци", местността "Хачуката", "Лонгоза", та чак до Странджа планина. "По това време нямаше на разположение нито общински, нито държавни и други разсадници" - пише той. Набавянето на хилядите дръвчета от тези източници и засаждането им продължава повече от 10-15 години. Работи се с пет вида дървета: бряст, копривка, липа, конски кестен и ясен, донесени с каруци, като голяма част от тях Новак облагородява сам. Вода за поливане на новопосадените дръвчета се пренася с бъчви от близки до градината чешми. Дръвче по дръвче са подбирани и вадени от горите около Варна и Странджа сегашните красиви гиганти в Морската градина. Пренасяни са на гръб, с каруци и гемии, за да се засадят в парка. Успешно се оказва и пътуването му с керван от биволски каруци из Средиземноморието, откъдето донася редки и красиви дървета, които и днес са гордост за градския парк.

Малко варненци знаят, че напролет, когато липите по главните улици на Варна, в Морската градина, около Адвокатската градинка и по други места цъфнат и заухаят, дължат това на Антон Новак, който ги е пренесъл от Джанавара и Арап-чешме и лично засадил по тези улици.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Dimitar Stanev 1
премахни филтъра

0
 
 
кви са тез глупости бее, На пазар Чаталджа ухание на кебапчета залива половин Варна.... доста интересно звучи не мислите ли???
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: