Прекъсвачите изключиха, поради остатъчна влага по ел.инсталациите на ул. "Горна студена"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:52 / 23.06.2014
1688
В продължение на четири денонощия аварийни екипи и специалисти на ЕНЕРГО-ПРО работят заедно с екипи на Пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН) за нормализиране на ситуацията в районите, пострадали от водната стихия.

В началото на бедствието, на 20 юни сутринта, на територията на Североизточна България бяха изключили 28 електропровода средно напрежение. 23 124 клиента бяха без електричество. Благодарение на усилената денонощна работа на екипите на ЕНЕРГО-ПРО и на ПБЗН, в края на същия ден беше възстановено електрозахранването на 19 000 от тях. Без ток все още бяха 4 142 клиента на територията на областите Варна, Добрич и Велико Търново. Аварийните екипи продължиха да работят и през почивните дни. 

На 21 юни (събота) без електричество бяха 718 клиента, от които 701 в района на Добрич, където отделни участъци от града продължават да бъдат под вода и поставянето на съоръженията под напреженията е технически недопустимо с оглед безопасността на хората.

Днес ситуацията е значително подобрена, но все още има места, където подаването на електричество създава риск за сигурността на хората.

Във Варна електрозахранването на всички клиенти, чиито инсталации не застрашават живота и здравето на хората, бе възстановено още в събота, на 21 юни. Жилищната кооперация на ул. Горна Студена 48 в квартал Аспарухово, която се намира непосредствено до напълно унищожения трафопост 595, бе захранена по временна линия. В отделни къщи електричеството все още е изключено от съображения за сигурност. На повечето от тях електрозахранването беше възстановено още в петъчния и съботния ден, но впоследствие автоматичните прекъсвачи изключиха, поради остатъчна влага по инсталациите. Екипите на компанията продължават и днес да възстановяват електричеството на тези адреси, където е гарантирана безопасността на хората.


В град Добрич без електрозахранване са 2 трафопоста, които доставят електричество на 501 клиента, предимно битови. Ситуацията в района на булевард "Русия" и хуманитарната гимназия се усложнява от това, че отводнените трафопостове отново се напълваха с вода, която прииждаше от почвата наоколо и наводнени мазета на сгради. В случай че не възникнат допълнителни усложнения, очакваме трафопост "Дунав 3", който захранва около 440 клиента в четири блока на бул. "Русия", да бъде включен до края на днешния ден. Екипите на компанията продължават да почистват разпределителни касети и електромерни табла в блоковете. На места се налага дори да почистват и общи части във входове, за да достигнат до таблата, което отнема допълнително време. Още по-сложна е ситуацията с трафопост "Детска градина", който захранва района на хуманитарната гимназия в Добрич. Трети ден екипи на ПБЗН отводняват терена около трафопоста, но там продължава да нахлува насъбрала се подпочвена вода. ЕНЕРГО-ПРО има готовност да възстанови електрозахранването на трафопоста, след като бъде отводнен районът.

Във Велико Търново ситуацията се нормализира. Без електрозахранване е само един трафопост в Горни Еньовци, където има свлякла се земна маса. Там екипите продължат да работят за пълното възстановяване на съоръжението.
Координираните действия на институциите създадоха условия за поетапното отстраняване на щетите по електроразпределителната мрежа от природната стихия.
ЕНЕРГО-ПРО благодари на екипите на Пожарна безопасност и защита на населението, които съдействаха за отводняване на електроразпределителните съоръжения, в резултат на което стана възможно тяхното нормално функциониране и възстановяване електрозахранването на клиентите.


Виж коментарите (0)

Още по темата (444):
20.06.2021 Младежи посветиха изложба на трагедията в "Аспарухово" преди 7 години
19.06.2020 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души
13.08.2019 Община Варна дава близо 1 млн.лв. за система, предупреждаваща за наводнения
19.06.2019 5 г. от трагедията в "Аспарухово"! Вижте какво показа ситуационната
експертиза
12.04.2019 Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
29.08.2018 Потърпевши търсят справедливост след трагедията в "Аспарухово"
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).