Прелюбопитна изложба подредиха във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:52 / 06.03.2018
1920
Уникална и прелюбопитна изложба по повод 140 години от Руско-турската Освободителна война подредиха във Варна. 40-те гравюри, представящи реалните бойни действия, всеки жител и гост на града може да разгледа във фоайето пред зала "Пленарна" в сградата на общината. Изложбата ще остане там до 23 март. Входът е свободен.

Тя е дело на СНЦ "Алтернатива за Варна". Днес на откриването й присъстваха кметът на Варна Иван Портних, вицеконсулът на Руската федерация във Варна г-жа Александра Дергачева, председателят на сдружението доц. Д-р Георги Кючуков, бившият вътрешен министър Румен Петков и много гости.

След края на изложбата във Варна тя ще отпътува и за останалите общински центрове във Варненска област.

Историята сочи, че на 12 април 1877 г. в гр. Кишинев император всерусийски Александър II подписва подготвения от канцлера княз Андрей Горчаков "Манифест за обявяване война на Османската империя". Това не е обикновен указ за обявяване на война, а надеждата и упованието на милиони поробени християни, тяхната мечта за свобода и независимост. В Манифеста за пръв път като непосредствена цел е заявено възстановяването на българската държавност. Публикувано е възвание към жителите на Румънското княжество. В същия ден е издадена и заповед към Руската армия.

Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Русия е император Александър II. На 1 ноември1876 г. е създадена Действаща армия за Руско-турската война на Балканския полуостров . Главнокомандващ на Действащата армия е Великият княз Николай Николаевич, който има извънредни пълномощия. Действията му се контролират пряко от императора, който през почти целия период на войната е при Действащата армия. Във военните действия са участвали и румънски, сръбски, черногорски и финландски военни сили. Румънското участие е особено запомнящо се при битката за Плевен. При третата атака превземат два редута с цената на многобройни жертви. Лейбгвардейският финландски полк се отличава в боевете при Горни Дъбник и при преминаването на Балкана при тежки зимни условия.

Всекидневно в реалните бойни действия участват около 300 000 войници.

Изложбата "Войната от първо лице", разработена от екип на СНЦ "Алтернатива за Варна", показва повече от 40 гравюри на художници - офицери от руската войска, непосредствени участници и свидетели на героичните битки, белязали победния път на руските войски, героизма на нашите опълченци, драматизма на решаващи битки като Шипченската епопея, Битката за Плевен, Битката за София и други чутовни сблъсъци с важно значение за изхода на войната. Героите са представени в драматичен бой, в обикновен войнишки делник, в гостоприемна българска къща или в походния лазарет. На много от гравюрите освен точната дата на събитието са отбелязани армейската част и конкретният момент - един воински дневник, правдив и точен.

Гравюрите имат познавателна и художествена стойност и печелят с автентичността си. Изложбата "Войната от първо лице" е знак-възпоменание за подвига на хилядите руски герои, които с кръвта си написаха първата страница на историята на освободеното ни Отечество. Знак, че помним с благодарност!


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Неприятна изненада по Черноморието утре
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).