Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Премиера на книга на проф. д-р Розмари Стателова на "Откритие 2019"
Автор: Пламена Николова 17:17 / 26.05.2019Коментари (0)3216
©
В традициите на Международния музикален фестивал "Откритие“, който представя и работата на изследователи на музиката, теоретици и създатели на музикални филми, програмата през 2019 г. във Варна продължава със среща с проф. Розмари Стателова. Чест гост на фестивала "Откритие“ от самото му създаване, тази година проф. Стателова ще представи новото си изследване "Естрада и социализъм. Проблясъци“. Премиерата ще се състои на 28 май от 18,30 часа в Радио Варна и ще бъде придружена с мултимедийна прожекция на музикални образци от времето, когато поп музиката се наричаше естрада.

Проф. Розмари Стателова e родена и израснала във Варна. Завършва Средното музикално училище "Добри Христов“ в родния си град и теоретичния отдел на Държавната музикална академия. В продължение на дълги години пише и публикува критически отзиви за музикални събития в най-широк спектър – от Международния музикален фестивал "Варненско лято“ до поп, рок и фолклорни прояви. От 1983 г. работи в Института за изследване на изкуствата към БАН. Доктор на изкуствознанието, изследовател на музиката и музикалната култура с етномузиколожка и културологична ориентация. Член на Международния съвет за традиционна музика (ICTM) и Съюза на българските композитори, секция "Музиколози". Автор е на 10 книги и стотици студии и статии в областта на популярната музика, младежката музикална култура, музиката на малцинствата и друга актуална музикалнокултурна проблематика. Освен в България, трудовете й са публикувани в Германия, Унгария, Русия, Финландия, Франция, Полша и Хърватска.

Изследването "Естрада и социализъм. Проблясъци“ (издателство "Рива“) е посветено на развитието на т. нар. естрадна музика в България от 50-те до 90-те години на ХХ век. В този период са създадени хиляди естрадни песни, дело на български композитори, поети/текстописци, аранжори, певци и инструменталисти, много от които и до днес са част от културната памет на българите. От музиковедска гледна точка книгата се опитва да запълни празнотата в изследването на музикалната продукция, създадена в посочения период у нас, но е предназначена не само за професионалисти в областта на музиката, но и за меломани, студенти и широк кръг от читатели.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: