Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Престъпленията против собствеността държат челното място във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:41 / 04.04.2017Коментари (0)871
© Varna24.bg
Окръжната прокуратура във Варна, в чийто съдебен окръг влизат районните прокуратури във Варна, Девня и Провадия, открои днес на работно съвещание приоритетите си за годината, като отчете резултатите в дейността на държавното обвинение през 2016 г. Отчетният доклад на административния ръководител - окръжен прокурор на Окръжната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров бе обсъждан в присъствието на обвинителите и следователите от съдебния окръг и с участието на завеждащия отдел във ВАП Виктор Малинов, апелативния прокурор на АП - Варна, Ружа Големанова и ръководители на Окръжния съд, ОД на МВР, ТД "Национална сигурност". 
 
През 2016 г. при 1697 осъдени и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт са 1672, което в проценти е 98, 58 на сто. По този показател, който изразява реалната работата на държавното обвинение, бе отчетен ръст през изминалата година при сходна структура на престъпността във Варненския съдебен окръг. 

Престъпленията против собствеността продължават да държат първото място. По тази глава в Наказателния кодекс са образувани през миналата година 4404 досъдебни производства, като броят на пострадалите от престъпните действия против собствеността са 3020 граждани и юридически лица. 2002 досъдебни производства през 2016 г. са образувани по глава "Общоопасни престъпления".
За престъпленията против личността, макар да бележат лек спад през миналата година, са били образувани 750 досъдебни производства с 668 пострадали лица. 

С 59 новообразувани досъдебни производства са престъпленията против стопанството - 332, 264 са делата за документни престъпления, 164 са производствата против брака и семейството, а 73 - против правата на гражданите.
Представителите на държавното обвинение са образували през миналата година общо 8272 дела с 5458 пострадали. 

След изнесената статистика за броя на делата, по които са работили разследващи полицаи, следователи, митнически инспектори, разследващи агенти на ДАНС и прокурори, окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров очерта приоритет пред обвинението, който ще бележи работата на прокурорите през настоящата година. Ще бъде увеличен делът на възложените за разследване дела с фактическа и правна сложност на професионалния капацитет на следователите при Окръжния следствен отдел във Варна. С това ще се подобри качеството и срочността на разследването, сочи изводът в доклада на Окръжната прокуратура във Варна. 

Успех през 2016 г. са решените преписки на производство, чийто процент е 97, 5 на сто. 99,8 процента от прокурорските актове по решените преписки са били постановени до 1 месец при 92 процента за 2015 г. 
 
През отчетния период Комисията по отнемане на незаконно придобито имущество е сезирана с 205 уведомления за преценка на възможността да се образуват производства за отнемане на имущество, придобито от престъпления, като най-голям е броят на уведомленията, подадени от Окръжната прокуратура във Варна - общо 108.

По линия на административно-съдебния надзор прокурорите от Окръжната прокуратура във Варна са участвали в 1838 съдебни заседания по общо 1628 административни дела, от които са решени 1558. Получените и образувани преписки по надзора за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите са общо 171, като увеличението спрямо предходния отчетен период е с почти 25 процента. Абсолютен ръст от 834 процента бележи броят на проверените административни актове за района на Окръжната прокуратура във Варна спрямо 2015 г. 

Активна позиция и ръководство и контрол на проверките и разследванията срещу корупцията в органите на местните подразделения на държавната и общинските администрации, по делата срещу изпирането на пари, злоупотребите с фондове и имущество на ЕС, данъчните и финансовите престъпления, незаконния трафик на хора, екипност, формиране на единни становища по дела чрез магистратски съвещания, акцент върху работата на обвинението за засилване на противодействието срещу битовата престъпност, засилена контролно-ревизионна дейност спрямо 3-те районни прокуратури в съдебния окръг, срочност на разследването - това е формулата, очертана в отчетния доклад на административния ръководител на Окръжната прокуратура, чрез която държавното обвинение ще поведе работата срещу престъпността.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: