Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Престъпно шефско семейство измами руснаци за близо 600 000 лв.
Автор: Стоян Маджиров 12:04 / 04.04.2019Коментари (0)1426
©
С обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна на съд са предадени изпълнителният директор Иван Ч. и прокуристката на "Риком“ АД в Бяла Румяна Ч. Двамата подсъдими ще отговарят за измама в особено големи размери – 587 561 лева, представляваща особено тежък случай, извършена като продължавано деяние в периода от 12 юни 2008 г. до 3 декември 2009 г. и в съучастие. Престъплението по член 211, във връзка с член 209, ал. 1 от НК се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години, а ако двамата, които са и семейство, бъдат признати за виновни от съда, той може да постанови конфискация до една втора от имуществото им.

Целта на престъплението била имотна облага за всеки от тях и за акционерното дружество с предмет на дейност недвижими имоти, управление и строителство. Така Иван и Румяна Ч. успели да извършат 6 измамливи деяния с руски граждани през непродължително време и при една и съща обстановка и еднородност на вината, на които продали ваканционни имоти с тежести върху тях.

В инкриминирания период софийска фирма възложила строителството на три ваканционни сгради върху незастроени поземлени имоти в град Бяла, собственост на "Риком“ АД. По време на строителството възложителят спрял плащанията към строителя, което породило конфликт. При решаването на спорните въпроси между двете фирми било прието изграденият имот да бъде прехвърлен на възложителя с прилежащия парцел, а завършените на груб строеж две сгради – на фирмата на Иван Ч. и Румяна Ч. За да довърши имотите с цел продажба, фирмата на двамата подсъдими теглила няколко ипотечни кредита.

Към бъдещите ваканционни апартаменти интерес проявили руски граждани, а ваканционните имоти дори били представени на изложение в Москва. Руските граждани заявили желание за покупка на имотите по нотариален ред, тъй като това им служело при получаването на виза за България. Първоначално били сключени предварителни договори с купувачите за продажба и строителство на бъдещите имоти, като в тях изрично било посочено, че "Риком“ АД ще им прехвърли имотите с нотариални актове и без тежести. Иван и Румяна Ч. обаче не изпълнили договореното, а сумите, платени от руските граждани, присвоили. Парите за ваканционните имоти постъпвали по сметките на "Риком“ АД – Бяла, или били давани на ръка на подсъдимите или на упълномощени от тях лица. И Иван, и Румяна действали по сделките като представляващи "Риком“ АД, като имали право да се разпореждат с дружественото имущество. Всеки от тях притежавал по 100 000 поименни акции, а двамата съставлявали и Общото събрание на АД-то.

След придобиване на апартаментите с нотариален акт всеки от пострадалите  получил покана от частен съдебен изпълнител за доброволно изпълнение, тъй като били осъдени като ипотекарни длъжници. Едва тогава собствениците установили, че са придобили имоти с ипотека в полза на банка по теглените от "Риком“ АД кредити. В един от случаите подсъдимите Ч. въобще не прехвърлили собствеността върху два апартамента на рускиня, а парите й присвоили.

Назначената по досъдебното производство съдебно-счетоводна експертиза показала, че общата сума, с която са ощетени руските граждани при шестте  измами, е близо 600 000 лева. Парите не са възстановени и до момента от двамата подсъдими.

Предстои делото срещу двамата акционери на "Риком“ АД да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: