Прибират старите ни електроуреди екологично

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:21 / 05.10.2010
2181
Във Варна ще бъде въведена система за разделно събиране на негодни за употреба батерии, акумулатори и стари електроуреди. За тази цел на различни места в града ще бъдат поставени съдове, в които всеки ще може да изхвърля старите си батерии. Такива контейнери ще има във всички училища и общински сгради, както и в много търговски обекти, заяви Диана Кирчева, главен експерт "Устройствени планове и регионални програми" в общината.

За събирането на старите батерии, акумулатори, електрически и електронни уреди ще се грижи лиценцираната от МОСВ организация "Екобатери". Общината няма да плаща нищо за тази услуга.

От фирмата заявиха, че на 1 000 жители е необходимо да има по един контейнер за батерии. Във Варна трябва да има минимум 350 кошчета, като около 100 съда вече са поставени. Те ще се изхвърлят минимум 2 пъти годишно, а при необходимост и по-често, заяви изпълнителният директор на фирмата Александър Яврийски.

"Екобатери" ще има ангажимента и за оползотворяването на излезлите от употреба електрически и електронни уреди като печки, перални, хладилници, телевизори, монитори. Те ще бъдат извозвани от фирмата, която ще ги взима от вратата на жилището, и по-късно рециклирани. Такова извозване ще се организира един път месечно след предварително записване или обаждане по телефона. Координатите за връзка, както и датата на първата акция ще бъдат съобщени в най-скоро време.

От фирмата обясниха, че услугата е безплатна. Варненци също няма да получават пари за това, че доброволно са предали уредите си.

Източник: Дарик


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).