Приеха и по-скъпите таксиметрови услуги във Варна!

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
16:52 / 19.12.2018
5994
Увеличението на минималните цени за таксиметров превоз във Варна разбуни духовете на днешното заседание на местния парламент, но въпреки това решението за по-високи тарифи бе прието, предаде репортер на Varna24.bg

Съветниците приеха като максималната тарифа за километър пробег да е 2 лв. за дневна и 3 лв. за нощна тарифа, а минималния праг съответно 0,88 лв. за дневна и 0,98 лв. за нощна тарифа. 

"Не е редно ние да сме регулатор в тая пазарна икономика, услугата ще започне да поскъпва, но така няма да дадем възможност да се повиши качеството й или таксиметровите водачи да си купят нови автомобили. Самите фирми в бранша не могат да се разберат помежду си. Нищо не пречи да дадем възможност всеки от превозвачите да реши сам на каква тарифа ще работи. Факт е обаче, че разрешителните за таксиметрова дейност през 2018 г. са 2096, докато през 2017 г. броят им е бил 1882, а през 2015 г. 1784. Това означава, че броят нараства с 30% за три години. Не мога да се съглася, че работят на загуба тези хора. Не мисля, че с това решение правим услуга на тези, които са ни избрали в тази зала", заяви общинският съветник Димитър Карбов. 

Колегата му Христо Атанасов заяви: Не съм съгласен таксиметровите превозвачи да се споразумяват помежду си. Пазара трябва да е регулатор, клиентите да си избират фирмата според предлаганата услуга. Регулация има във всяка дейност и тя създава контрол и следи за злоупотреби. " 

Днес съветниците дадоха съгласието си цената да бъде повишена с 0,13 лв.

До решението се стигна след множество разговори с представители на таксиметровия бранш, които отдавна настояват за повишение на цените. Днешната среща бе четвърта в рамките само на два месеца.

Таксиметровите компании в града бяха излезли с пет различни предложения за минимален праг, като тарифите варираха от 0,88 лв. до 1 лв. на километър през деня и от 0,98 лв. до 1,20 лева – през нощта. Членовете на комисията одобриха най-ниската мотивирана цена и призоваха таксиметровите фирми да не увеличават първоначалната такса и цената за минута престой. Общинските съветници изразиха също надежда, че след корекцията качеството на таксиметровите услуги във Варна ще се повиши и ще се сложи край на нелоялната конкуренция на градския транспорт.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).