Приеха рекордния бюджет! Кметът: Варна няма време за губене, налице е едно ударно темпо на обновление на града

Автор: Пламена Николова
Коментари (8)
13:28 / 30.01.2019
13015
С 36 гласа "за", 6 "против" и 1 "въздържал се" Общинският съвет на Варна гласува бюджета на морската столица за 2019 г., който е в размер на 497 625 000 лв. – с близо 104 млн. лв. по-голяма от първоначално заложените средства миналата година, предаде репортер на Varna24.bg.

Ето какво каза кметът на Варна след гласуваното решение:

"Уважаеми общински съветници, дами и господа, на първо място бих искал да благодаря за това, че след конструктивен дебат, след много комисии, стигнахме до една макрорамка на бюджета, за която няма кой да отрече, че е рекордна за града ни.

Спомнете си през 2013 г., когато говорихме, че 200 млн.лв. са фантастика за Варна. И тогава с огромен патос се разказваше как това е непостижимо, никой не си го представяше. Само че, към днешна дата виждаме, че бюджетът на Варна е половин милиард. Това е благодарение усилията на всички нас. Сами да се хулим, да злословим...не бива.

Вие всички излизате пред вашите избиратели, които са варненци. Няма варненец, който не би подкрепил това, което се случва днес в този град, на тази сесия. И което дава перспектива. Виждате, че е налице едно ударно темпо на обновление на града. Аз мисля, че с днешното ви решение, ще затвърдим това темпо и ще го ускорим.

Варна няма време за губене. Варна не е град, който заради политически търкания и прочие може да цикли и съм изключително благодарен на целия Общински съвет за днешната конструктивна работа. Защото администрацията с всичките и кривотии, е една от най-добрите. И не е моя оценка, а на всякакви външни институции. Кредитният рейтинг не си го определяме сами. Кредитният ни рейтинг е националният и по-висок от него.

Има едни спекулации по отношение на дълговете. Като влезнах в мандат имахме 68 млн.лв. дългове. Това бяха дългове, за които хората в голяма част от залата не са отговорни. Да върнем предния състав на Общинския съвет. Къде са били тези 68 млн.лв., г-н Гуцанов, лично ви питам, като съветник с дългогодишен стаж, в какво сме ги инвестирали? Да се обърнем и да посочим какво е направено - едно, две, три...

В момента уважаеми дами и господа ние гласуваме всеки един дълг с конкретната цел, обект и стойност. Всичко се резюмира в спортни, училищни бази, детски градини, улична инфраструктура. Всеки един от вас знае всеки един лев за какво се взема. Няма да връщаме лентата назад, задачата ни е да гледаме напред и обезпечим развитието на града. Аз ще изляза  с предложение, тъй като е видно, че тук има камери и всеки се опитва да се упражнява на микрофона. Ами да ги закрием тогава комисиите? Защо са? След като има съветници след всички дебати и обсъждания в рамките на тези комисии, накрая някой да дойде и да каже, че не са обсъждани нещата. Сега боравим с два пъти и половина повече пари от 2013 г. и наша обща задача е да се оползотворят тези средства в интерес на развитието на града и всеки един варненец да ги усети! Ето във "Владиславово" в четвърти микрорайон цялостно обновяване - това ще е добър пример как ще се движим оттук-нататък. По отношение на рехабилитация на уличната мрежа бюджета е насочен изцяло към малките улички.

Защото с вашата подкрепа досега обновихме всички централни булеварди и пътни артерии, които костваха огромни средства като инвестиция. Всички средства оттук-нататък ще са насочени към малките улици и паркоместата, междублоковите пространства, зоните за отдих, зелените зони. Днес виждам една грижа от страна на Общинския съвет, за която съм благодарен. Един такъв бюджет е изпитание. За всички нас. Вярвам, че с тази споделена грижа ще се справим по начин, по който всеки наш съгражданин да види ефекта. Да си пожелаем ползотворна и успешна година!", каза Иван Портних.

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).