Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Приеха специална резолюция на Медицинския конгрес
Автор: Екип Varna24.bg 09:29 / 27.09.2010Коментари (0)786
© Varna24.bg
Специална резолюция беше приета на Първия международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, който се проведе в Варна. Участниците в този форум от България, наброяващи над 600 лекари от болничната и първичната помощ, от медицинските университети и различни здравни структури, остро поставиха въпроса, че не е възможно да се реализират структурни промени със 170 евро на глава от населението за здравеопазване при средно 1500 евро в европейските страни.

Предвид влошените демографски условия и негативни тенденции, заложени от предишни правителства, трябва да се търсят условия за оптимално финансиране. Необходима е адекватна и ясна краткосрочна и дългосрочна стратегия поне до 2020 година, а дори и още по-напред, с цел подобряване на лошите показатели. Проблемите, посочени във всички изнесени на конгреса доклади и в изказванията на участниците от Факултета по обществено здраве и от лекари, работещи в извънболничната помощ, общински, областни и частни болници, в спешната медицина, както и в други здравни структури ще бъдат изложени пред Министър-председателя, Президента, Председателя на Народното събрание и всички политически сили с оглед провеждане на дискусии и постигане на обществен консенсус.

На институциите ще бъде предоставена и приложената тук резолюция. Информация за резолюцията ще бъде изпратена и до Световната медицинска асоциация и до редица европейски организации в областта на медицината. Делегациите от присъстващите страни ще информират своите правителства за приетата резолюция, както и за конкретните проблеми на здравеопазването в съответната страна.

Ето и резолюцията:
Ние, участниците в Първия международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, а именно лекари от Албания, България, Гърция, Македония, Република Сръбска, Босна и Херцеговина, Румъния, Словения, Турция, Украйна, в присъствието на представители на Световната здравна организация и Световния алианс за безопасност на пациентите, на фона на разглежданите социални проблеми и глобалните проблеми на здравеопазването в условия на икономическа криза, подкрепяме резолюцията, приета от състоялата се на 10 - 11 септември в Рига Конференция на Световната медицинска асоциация и подчертаваме, че икономическа криза означава трудни времена. Глобалната икономическа криза има съществено негативно отражение върху общественото здравеопазване и здравните системи в Югоизточна Европа. То е особено силно върху здравето на групите от населението с ниски доходи, за жените и децата. Нарастващата безработица и бедност , както и повлияното от кризата заплащане за здравни услуги често правят невъзможно хората да потърсят навреме медицинска помощ. Въпреки че в някои страни има известни успехи в преодоляване на отражението на икономическата криза върху здравните системи, тези успехи са по-големи в страните, в които правителствата са успели да запазят бюджета си за здравеопазване и гледат на кризата като на възможност за взимане на силни решения по отношение на реформите, които трябва да се извършат, с което правят дългосрочен принос към управлението на здравната система, поставяйки приоритет върху инвестиции в човешки капитал, подобряване на производителността и по-доброто му използване.
Икономическата криза е време за по-задълбочен размисъл. Правителствата, заедно с изпълнителите на медицинска помощ трябва да преразгледат корелацията между икономическата и здравната политика.
Периодът на икономическа криза е време на възможности. Това е подходящото време за модифициране на здравните системи, изоставяне на всичко, което е било излишно.

Периодът на икономическа криза е време за преоценка и за смели решения, за поемане на отговорности , като здравните министерства трябва да играят особено важна роля за поставяне на здравните проблеми сред приоритетите на политиците и обществото.

Интердисциплинарното сътрудничество е не само предизвикателство за бъдещото здравеопазване, но също и фундаментален принцип, който, ако не бъде спазван, ще доведе до неудачи в държавата и администрацията, защото бъдещите поколения ще го виждат точно така. Интердисциплинарното сътрудничество в името на общественото здраве трябва да се превърне от думи в дела, от очаквания за построяване на мостове над пропастите за постигане на по-добро здравеопазване в реално изграждане на тези мостове. Основен принцип, на който се основава една развита и обществено отговорна държава трябва да бъде отговорността за здравето и здравната система. А медицинските организации трябва да защитават интересите на всички лекари, да бъдат органи за самоуправление и гарант за качество, да представляват и да лобират за съсловието.

Проблемът е универсален, но всяка държава трябва да търси решения съобразно специфичните условия в нея.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: