Приказна къщичка между блоковете в центъра на Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
14:18 / 05.02.2018
23133
Къщичка, излязла от българска народна приказка, очарова минувачите по ул. "Джеймс Баучер" във Варна, видя репортер на Varna24.bg.

Атрактивната дървена постройка във възрожденски стил има повече художествена стойност като импровизиран музей на открито, който обаче не е отворен официално за посещение. Това всъщност е стругарското ателие на Благой Попов, който от години събира в дворчето към него красиви предмети от народния бит.

Някои от тях майсторът дори откривал в контейнерите за боклук, изхвърлени като непотребни вещи от хората и ги превръщал в уникални експонати към красивата си колекция. 

Стопанинът на красивото кътче сподели за медията ни, че увлечението по събирането на красивите предмети е храна за душата му. 

В дворчето Благой е посадил и много цветя. Той не скри огорчението си, че не веднъж чудното кътче е ставало обект на посегателства. Възрастна жена обрала посадените от него екзотични растения, за да ги продаде на пазара. 

За да си спести неприятности, той е прибрал по-ценните екземпляри в стругарското ателие, където работата му споделя охранен котарак, който преди няколко месеца дошъл на прага му и от тогава му е другарче. 

В двора могат да се видят много стари вещи. Погледа привличат множество плетени кошници, гърнета, делви, миниатюрна вятърна мелница, а стари корени на дървета приютяват най-различни предмети, събирани с години от собственика.

Благой Попов разказа, че не веднъж чудната къщичка е предизвиквала интерес от страна на купувачи, предимно чужденци. Той самият обаче още преди години отказал да продаде за строеж малкия парцел, който притежава и предпочел да запази мястото като оазис на красотата, където да работи с радост и вдъхновение. 
 


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).