Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Приказните камъни" ще оживеят в Градската художествена галерия - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:58 / 26.06.2023Коментари (0)545
©
Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, продължава своята Образователна програма с новия модул “Приказните камъни". Той е инспириран от експонираната на целия първи етаж на художествения музей мащабна ретроспективната изложба на Милко Божков, която включва живопис, графика и рисунка и с която Галерията участва във фестивала “Август в изкуството"(https://www.facebook.com/AugustInArtVarna). Това разказаха от галерията за Varna24.bg.

От 26 юни до 2 август (в дните от понеделник до петък) Варненската галерия се обръща към малките приятели на изкуството с покана да се запознаят отблизо с творчеството на Милко Божков - един от емблематичните художници в българското изкуство. Децата ще могат да разгледат както въздействащите платна, така и наситените с цвят и визуална радост литографии на големия художник. А чрез неговите творби ще могат да научат и за тенденциите в живописта и графиката от края на 70-те години на ХХ век досега.

За изкуството на Милко Божков проф. Десислава Минчева споделя: "Поглеждам картините на Милко и пътешествието започва. Влизаш в една приказка, където фантазията на художника става твоя фантазия, легенда – истина, а реалността се превръща в митологичен образ или знак. Палитрата на Милко Божков е силна, богата, изразителна, темпераментна и звучна.“ Тези приказни въздействия са основата на новия образователен модул на ГХГ - Варна.

“Предвидили сме с децата да направим едно приказно пътешествие в света на Милко Божков - споделя музейният педагог Дарина Христова. Ще разгледаме заедно изложбата, ще се спрем на някои от експонираните произведения и всяко дете ще сподели впечатленията си. Ще обърнем специално внимание на вдъхновените от стихове на Борис Христов “портрети" на камъни, ще прочетем мисли на Йордан Радичков за същността на камъка и ще почерпим идеи за нашите творчески занимания - отпечатъци от камъчета върху картон. Ще работим с акрилни бои и цветни моливи, ще бъде пъстро и забавно."

Образователната програма на Галерията е предназначена за деца на възраст от 5 до 10 години. ГХГ - Варна осигурява всички необходими материали за художествените занятия. Необходимо е предварително записване на телефон 052 612 363.

Изложбата на Милко Божков се реализира от Градската художествена галерия - Варна, и включва произведения от фонда на Галерия, творби, собственост на автора, както и произведения, собственост на Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия - Добрич, Галерия за графично изкуство - Варна, Галерия 8, Колекция Пламен Моневски, Колекция Иван Ненков, Колекция Живко Железов, Колекция Емил Николов, Колекция Ростислав








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Товарен кораб е отвлечен от йеменските бунтовници в Червено море
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лоша инфраструктура във Варна
Дете от Враца бе простреляно в главата
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: