Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Приключи анкетата за съдбата на Дупката
Автор: Екип Varna24.bg 13:14 / 22.09.2019Коментари (1)5537
©
Онлайн проучването за нагласите на варненци относно съдбата на Дупката в центъра на града приключи, обявиха представители на екипа, който стои зад проучването. Общо 3124 души са се включили в допитването и са споделили визията си за пространството, заключено между булевард "Княз Борис I" и ул. "Княз Александър Батенберг",  ул. "Воден" и ул. “Архимандрит Филарет". Анкета бе достъпна на платформата www.ideavarna.com до 20-ти септември. Очаква се в началото на октомври месец да бъдат обявени резултатите.

Допитването, инициирано от Община Варна, се проведе в две посоки. Първата включваше проучване на нагласите сред специалисти в областта на архитектурата, градоустроустройството, културата, туристическия, хотелиерски, ресторантьорския бизнес и други заинтересувани страни. На втория етап бе отключена анкета, съставена на база обработените мнения на специалистите от първия етап.

Екипът, който стои зад проекта за проучването на нагласите, е в състав:  Максим Недков  - архитект, завършил архитектура в Мюнхен. От 2016 г. работи във Варна в сферата на инвестиционното проектиране и теми, свързани с градска среда. Силвана Маринова - архитект с опит в инвестиционното проектиране и интереси към подобряване на градската среда и достъпността чрез изследване на решения с активно гражданско участие. Интереси и опит в опазването на културното наследство;  Явор Панев - архитект, съосновател и зам.- председател на Сдружение "Таляна“;  Александра Бабунска - архитект и автор на игрови модели, свързани с развитието на градската среда. През 2017 реализира проектите “Get involved, fall in love with VARNA" и “ In love with VARNA", с които чрез артистични инсталации и игри цели да провокира повече активни хора във Варна да преоткрият потенциала, който крие историческото сърце на града и да обединят усилия в неговото преобразяване. Учредител на Сдружение "Таляна“; Цвета Йоцова – юрист с дългогодишна практика, участвала в подготовката и организирането на международния архитектурен конкурс за новата сграда на библиотеката във Варна, на Топлоцентралата в София, в конкурса за нов център на Боровец; Венцислава Недялкова - архитект с професионален опит в администрацията в Германия - в сферата на организиране на градоустройствени конкурси и въвличане на обществеността в облагородяването на градската среда; Росен Стоев - юрист с опит в структурни проекти на Столична община, паркове, публични пространства и инженерна инфраструктура. Социологията ще бъде обобщена и анализирана от Blue point - https://bluepoint.bg/.  Графичният дизайн е възложен на Димитър Трайчев - Сталкер студио. Електронната страница на проекта ще бъде изработена от http://www.virtualno.eu/

Т. нар. Дупка се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом. В процеса на работа обаче били открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост. Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период. Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена. Според учените тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.

През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата (НИПК)  излиза с категорично становище, че разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до спиране на проекта за изграждане на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват "Античен град Одесос - Варна" е останало като грозна дупка  в центъра на града.



Още по темата: общо новини по темата: 53
29.02.2024 »
09.01.2024 »
02.03.2021 »
22.10.2019 »
07.10.2019 »
06.10.2019 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
..... след което в един слънчев ден идват на власт червените боклуци и тихомълком мястото се превръща в частна собственост на един полуруски гражданин червен олигарх и фабрика за милиони :) ..... тук ги хапна на един път а в Пловдив малко по малко :)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: