Приключи международният хидроенергиен форум във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:09 / 16.10.2009
792
Приключи Първият хидроенергиен форум за Югоизточна Европа, който се проведе вчера и днес във Варна.

На пресконференция основният организатор Станислав Колев обобщи на кратко резултатите, постигнати в рамките на срещата през тези два дни. Той заяви, че хидроенергетиката заема важна част от общественото внимание. Колев добави, че форумът е изпълнил своите задачи. По негови думи, инициативата е събрала на едно място представители на страни от Югоизточна Европа като България, Румъния и Албания. Той допълни, че за съжаление не са присъствали участници от Сърбия, Македония, Хърватска и други държави от региона. Според Колев, това вероятно може да се обясни отчасти със световната криза, както и с факта, че това издание на форума е първо и той-все още не е популярен. Той изрази надеждата, че през следващата година инициативата ще има много по-голяма посещаемост.

По думи на Станислав Колев, важна част от форума е било присъствието на представители на водещи хидроенергийни компании от страни, които са лидери в тази област, като например Австрия, Германия и Италия. Той каза още, че именно благодарение на тези участници в рамките на срещата е изграден мост между опита и намеренията. Колев каза още, че се надява тази комбинация да бъде здрава основа за напредък по отношение на оползотворяването на хидроенергийния потенциал, който в много държави е слабо развит, според оценките на експертите. Той уточни, че според тези оценки към момента България използва едва 30 % от хидроенергийните си възможности. Колев посочи още, че използването на възобновяеми източници на електроенергия е изключително важно и от гледна точка на ангажимента на страната пред Европейската комисия, според който до 2020 година, то трябва да достигне до 16 % от общото електропроизводство.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Транспортираният мъж от Варна до София със самолет "Спартан" е в ...
Корабът "Руен", който беше отвлечен от сомалийски пирати край Йем...
Варненец: Това икономия ли е или какво?
Жълт код за Варна! Ето за какво ни предупреди НИМХ
Благомир Коцев: Община Варна променя наредби с цел съкращаване на...
Варна е предупредена за утре!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).