Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Приключи приемът след 7-ми клас във Варненско
Автор: Екип Varna24.bg 13:38 / 10.08.2015Коментари (0)570
© Impact Press Group
Приключи кампанията по прием на ученици след 7-ми клас във Варненска област. Това съобщи пред "Фокус" Венцеслава Генова, началник на Регионалния инспекторат по образование във Варна. Издадена е заповед за утвърдения държавен план-прием за учебната 2015/2016 година на 31 юли. 

Генова допълни, че има отделни свободни места в паралелките, които могат да бъдат заемани само от ученици, които се преместват от един профил в същия такъв. "Тези места вече не са за приемане на ученици, а за заемане от ученици, които се преместват. Приемането на ученици се извършва по смисъла на Наредба 11 за прием на ученици в държавни и общински училища, ако сега има останали свободни места, те се заемат по смисъла на правилника за прилагане на Закона за народната просвета - преместване на ученици", посочи Венцеслава Генова.

Общият брой утвърдени паралелки са 84, като 81 от паралелки са във Варна, а останалите три в областта. 13 паралелки за прием след седми клас бяха закрити във варненските училища след първо класиране. Причината е, че след първия етап на класиране приетите ученици в съответните паралелки са били много под минимума и е било ясно, че няма да има възможност да бъдат сформирани. 

В училищата в областта тази година няма закрити паралелки, тъй като и след седми, и след осми клас децата са предпочели да останат в училищата и паралелките на населените си места и приемът е осъществен на 100%. 

През новата учебна година в няколко училища във Варна ще бъдат сформирани паралелки, в които са събрани две различни професии или специалности. Това се прави с цел да се избегне закриване на паралелки по професии и специалности, които са необходими за икономиката във Варна и са съгласувани с бизнеса и бюрото по труда, т.е. има вакантни работни места и необходимост от такива специалисти. 

Голям брой ученици след седми клас през новата учебна година ще се обучават в непрофилирани паралелки на основни и средни общообразователни училища във Варна. 

Около 850 ученици, които успешно са издържали изпитите по български език и математика след седми клас, са предпочели да останат в общообразователен осми клас и след завършване на основно образование догодина да кандидатстват в професионалните гимназии. 

Това е нова тенденция и общообразователните паралелки за осми клас във Варна ще бъдат повече спрямо миналата година. В осми общообразователен клас ще се включат 1664 успешно завършили седми клас ученици.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: