Приключи първият етап от ремонта на деретата в "Аспарухово", покриват ги напролет

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
11:51 / 28.10.2016
5362
Приключи първият етап от ремонта на двата охранителни канала в квартал "Аспарухово", укрепването на колектора Виница-Варна и възстановяването на елпромското дере. Това съобщи днес зам.-кмета на Община Варна Христо Иванов, предаде репортер на Varna24.bg.

"Доволни сме от постигнатото по проекта "Възстановяване на охранителните канали", финансиран от фон "Солидарност" чрез МРРБ. Това е първият етап, на стойност малко над 10 млн.лв. а вторият ще приключи на пролет, когато каналите ще бъдат покрити и ще се извърши залесяване. С това се погрижихме за опазването на живота и здравето на живеещите в квартала. Помните, че през 2014 г. наводненията в "Аспарухово" взеха жертви, имаше огромни материални щети, беше разбита инфраструктурата на района. Огромни средства отидоха за почистване на улиците и възстановяване на инфраструктурата. Имаме уверението на специалистите, че след ремонта деретата ще могат да поемат дъждовната вода без проблеми", каза Христо Иванов.

Стана ясно, че до пролетта трябва окончателно да приключи работата по охранителните канали в "Аспарухово", както и укрепването на Фатрико дере и елпромското дере, допълни Олег Колев - ръководител на проекта за реконструкция на съоръженията. 

За първият етап по изграждане на бетонови корита, фонд "Солидарност" е отпуснал близо 9 млн. лв., а Община Варна е дофинансирала с 670 хил. лв. 

Вторият етап ще бъде финансиран от местния бюджет с 3, 322 млн. лв. и включва покриване на охранителните канали и паркоустройство. 

Източният канал в "Аспарухово" е дълъг 1426 метра, 351 от които са открити. Западният е с дължина 1280 метра, от тях открити са 467. На двете дерета има изградени рампи, чрез които ще се осъществява механизирано почистване при нужда.

За строително-монтажни работи по Източния канал са инвестирани 3,6 млн.лв., за Западния - 3, 52 млн.лв. За елпромското дере са вложени 540 хил.лв.

Преговорите за финансиране започнали с Брюксел още през 2014 г., когато Община Варна е поискала общо 120 млн.лв. за кардинално решаване на проблема с каналите в града, в това число и прословутия Шокъров канал. За него вече има проект за заустване, очаква се одобрението му от ОВОС и осигуряване на финансиране. 

Работата по ремонта на деретата в "Аспарухово" стартира през август това лято. Тогава бяха отчуждени части от 19 имота, предимно огради и прилежащи бараки.

При втория етап няма да се налага процедурата да се повтаря, увери инж. Колев. Той коментира, че Община Варна има готови проекти за укрепване на къщи по улиците "Чонгора" и "Маркови кули", които също пострадаха при бедствието през 2014 година. За целта ще се търси финансиране в размер на 800 хил. лв. Стана ясно, че въпреки забраните и спрените ел. и ВиК захранване в един от имотите има един самонастанил се човек. 

Инж. Колев увери жителите на "Аспарухово", че по новоизградения канал, който минава през парка, са предвидени 4 моста, по които ще може да се преминава от едната на другата страна. 

Днес отчетната документация по ремонтите ще бъде предоставена в МРРБ. 

Виж коментарите (1)

Още по темата (444):
20.06.2021 Младежи посветиха изложба на трагедията в "Аспарухово" преди 7 години
19.06.2020 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души
13.08.2019 Община Варна дава близо 1 млн.лв. за система, предупреждаваща за наводнения
19.06.2019 5 г. от трагедията в "Аспарухово"! Вижте какво показа ситуационната
експертиза
12.04.2019 Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
29.08.2018 Потърпевши търсят справедливост след трагедията в "Аспарухово"
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).