Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Приключи първият етап от ремонта на зоокъта във Варна
Автор: Пламена Николова 15:02 / 10.01.2022Коментари (0)1620
©
Първият етап от ремонта на варненския зоопарк приключи и сектор "Хищници“, подобект "Големи котки“, вече е напълно обновен. Такъв мащабен ремонт не е извършван от основаването на зоопарка през 1961 г., обясни директорът Иванка Стоянова. По думите й за първи път зоопарк в България се финансира от Фонда за градско развитие за Северна България, като общата стойност на ремонтните дейности е 1,2 млн. лв. 

В сектор "Хищници“ са изградени нови външни местообитания, с осигуряване на близка до естествената среда за животните - сух ров, скали с водопад и езеро, големи дънери, озеленяване и платформа за почивка и наблюдение. Лъвчетата Симба и Косара и тигрицата Мария вече са в обновените си домове и се чувстват много добре, обясни Стоянова. Тя посочи още, че е готов инвестиционният проект "Реконструкция и модернизация на зоопарк - Варна, етап II: Подобект "Местообитания вълци и средно големи котки“. Предстои издаване на разрешение за строеж и избор на изпълнител за строително-монтажните работи. 

От 2007 г. зоопаркът изпълнява ролята на Спасителен център, където се полагат специализирани грижи и възстановяване на ранени и бедстващи диви животни с последващо освобождаване на оздравели индивиди в техните естествени местообитания. През 2021 година там са били приети 82 броя животни от класове птици, бозайници и влечуги. Към настоящия момент в природата са освободени 31 животни. Някои от най-интересните представители, пуснати на свобода, са обикновен осояд и малък креслив орел - пуснати в района на природен парк "Златни пясъци"; шипоопашати и шипобедрени костенурки – освободени в подходящите за видовете местообитания около Варна, след консултации с Фондация "Геа Челония"; 8 патета червен ангъч и 1 бял ангъч, пристигнали като осиротели патенца, а три месеца по-късно освободени с помощта на природозащитен център Пода, Бургас, като са имали имали възможност да се причислят към ятата от вида си по време на миграционния път. На свобода са и няколко черни бързолета и градски лястовици, за които са полагани денонощни грижи по изхранването им, след като са паднали от гнездата си. Домашна кукумявка и черношипа ветрушка, бели щъркели и малък кафяв прилеп, също са освободени. 

За втора поредна година Спасителният център към Зоопарка спечели финансиране от ПУДООС на стойност 19 113,12 лв. Средствата са изразходвани за ремонтиране на сградата - за смяна на дограма, мазилки, хидроизолация на водни басейни, обясни още Иванка Стоянова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: