Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Приключва цялостното възстановяване на вълнолома
Автор: Екип Varna24.bg 09:52 / 01.02.2016Коментари (0)684
© Черно море
Цялостната рехабилитация на варненския вълнолом, която е на стойност 8 млн. лв., смятаме да завърши в рамките на 2016 г. Това заяви за в. "Черно море" Румен Арабаджиев, директор на териториалното поделение "Пристанище Варна" към Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура"(ДППИ). 

Основание за това му дава успешното приключване през миналата година на важна част от този изключително важен инвестиционен проект не само за бизнеса, а и за цялата общественост на Варна. 

Изпълнихме най-невралгичния участък от 100 метра, който започва от чупката в началото на вълнолома, каза г-н Арабаджиев. 

Направена е нова бронировка на предната му страна, която включва допълнително насипване на скална маса с различни габарити, поставяне на още тетраподи, тъй като участъкът е особено уязвим на щормове. Покрити са всички отворени фуги по високата стена, която предпазва от големите вълни, отгоре е покрита в железобетонна шапка. Подменен е старият изгнил парапет, който е от вътрешната дължина на стената, като новият е от алпака (неръждаема стомана). Точно на чупката, където имаше вертикална метална стълба (трап), сега са направени нормални стълби с площадка.

Само за тази 100-метрова част, която беше най-силно засегната от щормовите вълни, проектирането на нейното възстановяване и строителните работи възлизат на 1,2 млн. лв., обясни шефът на ДППИ - Варна. 

По неговите думи сега продължава вторият етап от цялостната рехабилитация на вълнолома, която ще обхване дължината от началото, където е чупката, до челото му с пристанищния фар. Предвижда се да бъдат ремонтирани всички нарушени места по стената, ще има допълнително насипване на скална маса и поставяне на нови тетраподи, които убиват силата на вълните. 

Ще бъде възстановена и пасарелката с металните стълби срещу сградата на морската гара. В момента работна група подготвя документацията за тази част от рехабилитацията на вълнолома и ще бъде обявена обществена поръчка за строителните работи. Както върви, през април може да сме готови с избора на изпълнител и ако няма обжалване, да започне вторият етап на рехабилитацията. 

Допълнително забавяне евентуално може да създаде обичайната общинска заповед за спиране на всякакви строителни работи по крайбрежието през активния сезон от 15 май до 15 септември. Шефът на ДППИ - Варна, обаче е оптимист, че цялостната рехабилитация на съоръжението ще приключи до края на годината.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Закупуване на самолети F-16
Камион прегази дете в Бургаско, роднини пребиха до смърт шофьора
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: