Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Приложението на медиацията в различните обществени сфери обсъдиха на форум в ИУ-Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:34 / 28.05.2019Коментари (0)1815
©
"Приложение на медиацията в различните обществени сфери“ бе темата на кръгла маса организирана от Камарата на медиаторите в България, Институт "Итера“, Окръжен съд – Варна и Икономически университет – Варна, който беше домакин на проявата. Във форума участваха представители на съдебните институции, варненската адвокатска колегия, университетската общност, Регионалното управление на образованието, неправителствени и бизнес организации, и медиатори.

Кръглата маса беше открита от доц. Андрияна Андреева – ръководител на катедра "Правни науки“, Лиляна Савова - председател на Камарата на медиаторите в България и председател на Институт "Итера“ и Марин Маринов – председател на Окръжен съд – Варна.

"Все още е налице консерватизъм по отношение на медиацията, който трябва да бъде преодолян. Радващо е, че моделът на работа на Центъра по медиация към Варненски съдебен район беше възприет в цялата страна като най- ефективен. "Моделът Варна“ беше взаимстван от всички съдилища, решили да създадат свои центрове“, посочи в изказването си Лиляна Савова.

Съдия Марин Маринов изтъкна, че през първите 3 години от създаването на Центъра по медиация, съдиите от Районен и Окръжен съд – Варна са вложили много енергия и усилия в популяризирането на този алтернативен способ. "Преди седем години в България имаше само един център по медиация– този в София, вторият беше във Варна. В момента те са 8, като до края на годината предстои да бъдат открити още 5. Считам обаче, че медиацията ще бъде истинска, когато бъде изведена извън съда“ подчерта председателят на ВОС.

В рамките на кръглата маса съдия Деспина Георгиева от Гражданско отделение на Окръжен съд – Варна представи доклад на тема "Приложение на медиацията в съдебната система“. Тя разясни начина, по който функционира Центъра по медиация към съдебен район – Варна, както и кои видове спорове за подходящи за този вид процедура. Съдия Георгиева подчерта ключовата роля на координаторите в Районен и Окръжен съд – Варна – Веселина Тодорова и Нора Великова, благодарение на които центъра по медиация функционира. Тя изтъкна, че според действащите коефициенти за определяне натовареността на съдиите, постигането на споразумение не се отчита в тяхна полза. Деспина Георгиева подчерта, че благодарение на усилията и ентусиазма предимно на съдиите от Районен съд – Варна проектът "Медиация“ може да се определи като успешен.

По време на форума бяха изнесени доклади за "Психофизиологията на конфликта и необходимост от прилагане на специализирани знания на медиатора“ от психолога Венета Иванова от Институт "Итера“. Гл. ас. Д-р Диана Димитрова от Икономически университет – Варна запозна присъстващите с "Приложението на медиацията в международните бизнес отношения“, а Йорданка Христова старши експерт в РУО – Варна сподели за внедряването на медиацията в началното, основно и гимназиално образование.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: