Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Природен феномен е предизвикал голямото наводнение в "Аспарухово" през 2014-а
Автор: Екип Varna24.bg 12:12 / 16.06.2017Коментари (5)8749
© Varna24.bg
Ситуационната експертиза, назначена по разследването на природното бедствие във варненския кв. "Аспарухово" на 19 юни 2014 г., при което загинаха 13 души и бяха нанесени значителни материални щети, е изготвена. Наводнението е било причинено от природен феномен, проявил се в резултат на специфичното съчетание на климатични и ландшафтни, от една страна, и антропогенни фактори - от друга, във водосборите на Темелковото /Западното/ и Източното дере на юг от квартала.

Източникът на наводнението е формиралата се висока вълна вследствие на падналите във водосборите на двете дерета проливни и поройни интензивни валежи и специфичното съчетание на комплекса от природни фактори.

При продължилите два дни - на 18 и 19 юни 2014 г., валежи с прекъсвания според метеорологичната експертиза земната повърхност е била преовлажнена. При създадените специфични водно-физични свойства на почвата и петрографския състав на скалите се създали условия за ограничаване на проникването на валежните води в почвата и подпочвените хоризонти и се формирал повърхностен воден отток. За кратко време и с голяма скорост водата достигнала до коритата на деретата и активизирала свлачищни и срутищни процеси в тях. Свличането на земните маси намалило водопроводимостта на деретата.

Темелковото дере било преградено най-малко на три места. Прегради по пътя на водата са станали и изкоренените от интензивните валежи дървета и храсти. Образувалите се водни басейни в деретата започнали да преливат, разкъсали преградите и формирали висока вълна от кално-каменен поток. Така природният феномен на 19 юни 2014 г. се превърнал в бедствие. По-голямата част от квартал "Аспарухово" е залят в резултат на проявата на речен тип наводнение с източник Темелковото /Западното/ и Източното дере. Експертите изчислили, че вълната е била с височина 2 - 2,5 метра, с обем - 2 - 2,5 млн. куб. метра и максимално водно количество - 150 куб. метра в секунда.
Високата вълна се формирала в участъците, разположени в извънурбанизираната част на Темелковото дере чрез блокиране на водопроводимостта чрез естествено и изкуствено преграждане. Извънурбанизираната част на деретата не са идентифицирани като потенциално опасни водни обекти. В Националната методика за оценка на риска от наводнения не е включена конкретна методика за оценка на дъждовните наводнения и поради липсата на постоянен воден отток в двете дерета на територията на квартала. По тази причина липсват и мерки за ограничаване на вредното въздействие.

Синоптичната обстановка в деня на бедствието е идентична с тази от 1951 г., когато центърът на изваляване е бил във Варна. Единствената разлика от бедствието отпреди 63 години и това на 19 юни 2014 г. е в центъра на изваляване. На 19 юни 2014 г. той е бил във водосборите на Темелковото и Източното дере, южно от квартал "Аспарухово".
В станция Варна само за час на този ден между 18 и 19 часа са паднали 24,5 мм, или 33 процента от денонощната валежна сума с максимален интензитет на валежа в интервал от 30 минути от 2,31 мм на минута.

Природният феномен се превръща в бедствие и поради влиянието на антропогенни фактори. Заключението на ситуационната експертиза посочва като основен фактор за дадените човешки жертви и сериозни материални щети застрояването на западния охранителен канал.

Сравнението на регулационните планове на квартала от 1978 и 1989 г. показва, че застрояването се е осъществявало по посока на дерето и все по-голяма част от коритото му. Всички жилищни постройки на ул. "Горна Студена" от №68 до №50 са построени извън границите на имотите, определени в регулацията от 1989 г., и с голяма плътност на застрояването. Подобна е ситуацията и с домовете на ул. "Гривица", където строителството е било извършено върху закритата част на западния охранителен канал. Категоричен е изводът на експертите, че жертвите и материалните щети щяха да са значително по-малки, ако тези жилищни сгради не са били изградени в коритото на дерето - на самия път на водата, където ударната сила на високата вълна на кално-каменния поток е била най-голяма. Както е известно, осем души са загинали в една от тези къщи. В същото време обаче тези сгради са поели силата на ударната вълна, като са намалили нейната скорост и височина. По този начин са предотвратили още по-големи материални щети и вероятно много повече човешки жертви.

Водопроводимостта на Темелковото и Източното дере е намалена и в урбанизираната, и в извънурбанизираната част от дървета и храстова растителност, а в границите на военното поделение 26 800 Б, което е разположено по източния скат на Темелковото дере, са построените две сгради в най-тясната част, които също намаляват проводимостта на дерето.

Дори и при правилно оразмеряване на двете дерета, твърдят категорично експертите, те не могат да бъдат ефективни за заустването на огромната водна маса с обем 2 - 2,5 млн. куб. метра в канала на Черно море, без тя да излезе извън коритата им.

Обезлесяването чрез незаконна сеч също не е фактор за формирането на високата вълна. Незначителен за мащаба на бедствието са и битовите и строителни отпадъци по скатовете и коритото на деретата.

13-те човешки жертви по време на водното бедствие в кв. "Аспарухово" се дължат и на недостатъчната осведоменост на жителите на квартала за опасността от наводнение и подготовката им за адекватна реакция за защита.
Според заключението на вещите лица кметът на Варна е изпълнил задълженията си по организацията на плана за защита при бедствия, както и по овладяването и преодоляването на последиците от него, временното извеждане и настаняване на пострадалите лица, оценката на състоянието на засегнатите общински имоти, както и при извършването на неотложни възстановителни работи.
В експертизата си вещите лица констатират, че централните органи на изпълнителната власт - МРРБ, не изпълняват задълженията си за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на община Варна, включително и на пострадалия от бедствието варненски квартал. Липсата на такава оценка на риска предопределя и липсата на активни действия на всички управленски нива. Въпреки Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015 - 2020 г. , регистрираните до 2014 г. на територията на Варна и на кв. "Аспарухово" свлачища за неотложно укрепване са планирани за изпълнение през 2019 г. , когато ще бъдат отпуснати 2 млн. лева за това.

По образуваното досъдебно производство за наводнението в кв. "Аспарухово" първоначално са работили разследващи полицаи в ОД на МВР във Варна. Преди година със заповед на административния ръководител на Окръжната прокуратура във Варна разследването било възложено на следователи от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура във Варна. Сформиран е бил екип от трима прокурори и трима следователи, които работят по различни направления по разследването.

По делото са събрани над 70 тома материали. Разпитани са 95 свидетели и са назначени и изготвени хидротехническа, метеорологична, съдебно-техническа, комплексна организационно-техническа, архитектурно-строителна и ситуационната експертиза, която дава отговори на най-важните въпроси, довели до бедствието от 19 юни 2014 г. с 13 човешки жертви и значителни материални щети.




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
...Михайлов, Вие сте моята по-добра половин страна!...
0
 
 
"Феномена" го знаем - липса на отговорност на всички управленски нива!
Aнонимен
на 16.06.2017 г.
+1
 
 
А това? В експертизата си вещите лица констатират, че централните органи на изпълнителната власт - МРРБ, не изпълняват задълженията си за оценка и картографиране на геоложкия риск на територията на община Варна, включително и на пострадалия от бедствието варненски квартал. Липсата на такава оценка на риска предопределя и липсата на активни действия на всички управленски нива. Лиляно моме, оставка?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: