Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Природозащитници: Грубо се погазват строителните забрани в Морската градина
Автор: Екип Varna24.bg 15:47 / 28.09.2016Коментари (9)5145
В отворено писмо до кмета на Варна Иван Портних, директора на РДНСК Варна, до Районна прокуратура и главния прокурор на страната варненски природозащитници изразяват възмущението си от това, че незаконен строеж в Морската градина продължава да се гради. Ето какво написаха от сдруженята "Варна диша" и "Зелена Варна":

"Свидетели сме на грубо погазване на нормативната уредба на Р. България, както и на предписанията на държавните и местни институции.Поводът отново е незаконното строителство в имот, собственост на "Зърнени храни - Силистра" АД, намиращ се в северната част на Приморски парк, град Варна, в близост до Делфинариума. 

След поредното подновяване на незаконния строеж в началото на 2016г., както и пореден граждански протест по този повод, на 17.02.2016г. кметът Иван Портних съобщи пред медии и общественост, че документите, свързани със случая, ще бъдат внесени в прокуратурата, че строителният обект е запечатан и е разпоредено да бъде наблюдаван от Общинска полиция, а работата по него да бъде спряна, до произнасянето на прокуратурата. Шест месеца по-късно, въпреки обявените мерки, строежът добива завършен вид, видно от приложените снимки.

Припомняме фактите по казуса с незаконния строеж в "Зърнени храни - Силистра"АД:
Според действащия ОУП имотът попада в устройствена зона за градски паркове и градини за широко обществено ползване;

Имотът попада в територия на наложена строителна забрана, влязла в законна сила със Заповед № 1626/13.05.2013г на вр.и.д. Кмет на Община Варна-Д.Николов. 

Строителната забрана не се отнася само за извършването на ремонтни дейности на сгради, които съществуват на територията.

Старата сграда в този имот не е имала градоустройствен статут, а само временен, защото за имота няма ПЗ, нито план-извадка за застрояване, поради причината, че от РП от 1959г. попада в отреждане "за парк - публична собственост", потвърдено и в последващи планове от по-високо ниво. Ето защо за сградата е издадено разрешително САМО за ремонт - разрешително за строеж № 140/12г., но сградата е съборена през 2013г. и вече не съществува.

Погиналата сграда не може да се възстанови с разрешителното за ремонт. Това е възможно само и единствено с разрешение за реконструкция, но такова е отказано. През 2013г. тогавашния гл.арх. на Община Варна- Петър Йорданов издава ново разрешение за строеж, с което одобрява нов инвестиционен проект и подменя старата сграда с нова, двуетажна, почти два пъти по-голяма от първоначалната. РДНСК Варна подава жалба срещу новото строително разрешение. Всичко това е описано в решение на Варненски административен съд от 25.02.2014г. по адм. дело № 2907/2013г., с което ВАС определя жалбата на РДНСК като основателна и отменя второто строително разрешение. Решението на съда е влязло в законна сила.

През месец октомври на 2015г. постоянно действаща комисия към Община Варна, извършва проверка в имота и съставя Констативен протокол, в който описва "опасна за живота и здравето на хората" сграда със следните думи: 

"...Стените на сградата...от плътни тухли... зидарския разтвор и тухлите са започнали да се разпадат...Констатираните сериозни дефекти, както и обстоятелството, че къщата е с масивна конструкция и 50-годишния проектен експлоатационен срок на конструкцията е изтекъл...". Става ясно, че в протокола от 20.10.2015г. се описва съборената през 2013г. стара сграда в имота и се препоръчва нейното заздравяване. Прилагаме снимки на старата сграда, на нейното събаряне, както и на новата. Снимките бяха изнесени от граждани и медии по време на протестите срещу непрекъснатото подновяване на строителството. Въпреки всичко, вр.и.д.кмет Пейчо Пейчев одобрява Констативния протокол на 06.11.2015г. и на същата дата издава Заповед за поправяне и заздравяване на несъществуващата сграда като принудителна административна мярка, според която собственика на имота е задължен в рамките на 12 месеца да го укрепи. Така под формата на загриженост за здравето и живота на хората, не просто позволява, а насърчава абсолютно ново строителство, защото няма как да бъде заздравена и укрепена фактически несъществуваща сграда.Нещоповече, строи се нова сграда, която има повече етажи и очевидно много по-голяма РЗП.

По този начин в парка се осъществява напълно ново строителство в имот, попадащ в територия на наложена строителна забрана, влязла в законна сила със Заповед № 1626/13.05.2013г.

С оглед на изложеното дотук задаваме следните въпроси:
Защо се допуска ново строителство в Морската градина при наличието на пълна строителна забрана? Кой си затваря очите пред факта, че под маската на ремонт в парка се издига напълно нов строеж? 

Внесени ли са в прокуратуратадокументите, свързани със случая "Зърнени храни - Силистра" АД, както обеща кметът Иван Портних? Приключила ли е прокурорската проверка по тях? Как се е произнесла прокуратурата? Ако няма произнасяне на прокуратурата - защо продължава незаконният строеж в имота на "Зърнени храни", след като има разпореждане от кмета строителния обект да бъде наблюдаван от Общинска полиция и работата в него да бъде спряна, до произнасянето на прокуратурата?

Защо местната власт търси и използва всевъзможни "вратички" и най-политически приемлив формат за заобикаляне на закона, подкрепяйки по този начин ново, незаконно строителство, при това на територията на най- значимия парк на Варна, а именно - Морската градина?

Уважаеми господа, историята с незаконното строителство в горепосочения имот е пример за нарушаване на строителна забрана и поредно доказателство за безсилието или нежеланието на местната администрация да се справи с проблема. Нещо повече - актовете на варненската администрация дерогират правни норми и нагледно илюстрират "технологията", по която в продължение на години Община Варна е съдействала и продължава да съдейства за застрояването на Приморски парк.

Настояваме за окончателно спиране на незаконния строеж, разследване на извършените закононарушения и наказване на виновните лица."




Още по темата: общо новини по темата: 206
29.09.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
09.02.2021 »
31.01.2021 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нека да припомня, че сградата се появи първо в кадастралната карта и след това на самото място. МРРБ и АГКК знаят този факт и не направиха нищо! Заповедта, с която това е станало, е издадена от началника на службата по геодезия, картография и кадастър - Варна.
Aнонимен
на 23.04.2017 г.
0
 
 
!!!!Върха на наглостта: издигнати са огради на тревни площи/отделени като парцели/ и то съвсем скоро, около съществуващи сгради / заведения и с др предназначение/ СЕГА в МОМЕНТА се издигат метални и живи огради !!!
Aнонимен
на 04.10.2016 г.
0
 
 
Кога властите ще започнат да пазят обществения интерес?! Спрете унищожаването на Морската градина!
Aнонимен
на 04.10.2016 г.
0
 
 
Властта да възстанови напълно Приморски Парк! Всички незаконни строежи да се разкарат!!!
0
 
 
Да летят ли багерите ,не сме в щатите рџ?‰
0
 
 
Какви ти природозащитници? Това е написано от един българин с турско самосъзнание. Същият взима пари от американски фондации да се прави на природозащитник, а реално не е стъпвал в България от години, още по-малко в Морската градина.
Aнонимен
на 28.09.2016 г.
0
 
 
Това не са граждански сдружения, а обикновени изнудвачи. Чакат някой да им кихне кинти, за да не го закачат, като му развяват името и къщата по медиите. А странно защо медиите публикуват тези глупости. Може би защото се свършиха сериозните проблеми в страната.
Aнонимен
на 28.09.2016 г.
0
 
 
Как може човек да разбере че идват избори? По това че разни "граждански сдружения" решават внезапно да се активизират.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: