Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Природозащитници: Грубо се погазват строителните забрани в Морската градина
Автор: Екип Varna24.bg 15:47 / 28.09.2016Коментари (9)5179
В отворено писмо до кмета на Варна Иван Портних, директора на РДНСК Варна, до Районна прокуратура и главния прокурор на страната варненски природозащитници изразяват възмущението си от това, че незаконен строеж в Морската градина продължава да се гради. Ето какво написаха от сдруженята "Варна диша" и "Зелена Варна":

"Свидетели сме на грубо погазване на нормативната уредба на Р. България, както и на предписанията на държавните и местни институции.Поводът отново е незаконното строителство в имот, собственост на "Зърнени храни - Силистра" АД, намиращ се в северната част на Приморски парк, град Варна, в близост до Делфинариума. 

След поредното подновяване на незаконния строеж в началото на 2016г., както и пореден граждански протест по този повод, на 17.02.2016г. кметът Иван Портних съобщи пред медии и общественост, че документите, свързани със случая, ще бъдат внесени в прокуратурата, че строителният обект е запечатан и е разпоредено да бъде наблюдаван от Общинска полиция, а работата по него да бъде спряна, до произнасянето на прокуратурата. Шест месеца по-късно, въпреки обявените мерки, строежът добива завършен вид, видно от приложените снимки.

Припомняме фактите по казуса с незаконния строеж в "Зърнени храни - Силистра"АД:
Според действащия ОУП имотът попада в устройствена зона за градски паркове и градини за широко обществено ползване;

Имотът попада в територия на наложена строителна забрана, влязла в законна сила със Заповед № 1626/13.05.2013г на вр.и.д. Кмет на Община Варна-Д.Николов. 

Строителната забрана не се отнася само за извършването на ремонтни дейности на сгради, които съществуват на територията.

Старата сграда в този имот не е имала градоустройствен статут, а само временен, защото за имота няма ПЗ, нито план-извадка за застрояване, поради причината, че от РП от 1959г. попада в отреждане "за парк - публична собственост", потвърдено и в последващи планове от по-високо ниво. Ето защо за сградата е издадено разрешително САМО за ремонт - разрешително за строеж № 140/12г., но сградата е съборена през 2013г. и вече не съществува.

Погиналата сграда не може да се възстанови с разрешителното за ремонт. Това е възможно само и единствено с разрешение за реконструкция, но такова е отказано. През 2013г. тогавашния гл.арх. на Община Варна- Петър Йорданов издава ново разрешение за строеж, с което одобрява нов инвестиционен проект и подменя старата сграда с нова, двуетажна, почти два пъти по-голяма от първоначалната. РДНСК Варна подава жалба срещу новото строително разрешение. Всичко това е описано в решение на Варненски административен съд от 25.02.2014г. по адм. дело № 2907/2013г., с което ВАС определя жалбата на РДНСК като основателна и отменя второто строително разрешение. Решението на съда е влязло в законна сила.

През месец октомври на 2015г. постоянно действаща комисия към Община Варна, извършва проверка в имота и съставя Констативен протокол, в който описва "опасна за живота и здравето на хората" сграда със следните думи: 

"...Стените на сградата...от плътни тухли... зидарския разтвор и тухлите са започнали да се разпадат...Констатираните сериозни дефекти, както и обстоятелството, че къщата е с масивна конструкция и 50-годишния проектен експлоатационен срок на конструкцията е изтекъл...". Става ясно, че в протокола от 20.10.2015г. се описва съборената през 2013г. стара сграда в имота и се препоръчва нейното заздравяване. Прилагаме снимки на старата сграда, на нейното събаряне, както и на новата. Снимките бяха изнесени от граждани и медии по време на протестите срещу непрекъснатото подновяване на строителството. Въпреки всичко, вр.и.д.кмет Пейчо Пейчев одобрява Констативния протокол на 06.11.2015г. и на същата дата издава Заповед за поправяне и заздравяване на несъществуващата сграда като принудителна административна мярка, според която собственика на имота е задължен в рамките на 12 месеца да го укрепи. Така под формата на загриженост за здравето и живота на хората, не просто позволява, а насърчава абсолютно ново строителство, защото няма как да бъде заздравена и укрепена фактически несъществуваща сграда.Нещоповече, строи се нова сграда, която има повече етажи и очевидно много по-голяма РЗП.

По този начин в парка се осъществява напълно ново строителство в имот, попадащ в територия на наложена строителна забрана, влязла в законна сила със Заповед № 1626/13.05.2013г.

С оглед на изложеното дотук задаваме следните въпроси:
Защо се допуска ново строителство в Морската градина при наличието на пълна строителна забрана? Кой си затваря очите пред факта, че под маската на ремонт в парка се издига напълно нов строеж? 

Внесени ли са в прокуратуратадокументите, свързани със случая "Зърнени храни - Силистра" АД, както обеща кметът Иван Портних? Приключила ли е прокурорската проверка по тях? Как се е произнесла прокуратурата? Ако няма произнасяне на прокуратурата - защо продължава незаконният строеж в имота на "Зърнени храни", след като има разпореждане от кмета строителния обект да бъде наблюдаван от Общинска полиция и работата в него да бъде спряна, до произнасянето на прокуратурата?

Защо местната власт търси и използва всевъзможни "вратички" и най-политически приемлив формат за заобикаляне на закона, подкрепяйки по този начин ново, незаконно строителство, при това на територията на най- значимия парк на Варна, а именно - Морската градина?

Уважаеми господа, историята с незаконното строителство в горепосочения имот е пример за нарушаване на строителна забрана и поредно доказателство за безсилието или нежеланието на местната администрация да се справи с проблема. Нещо повече - актовете на варненската администрация дерогират правни норми и нагледно илюстрират "технологията", по която в продължение на години Община Варна е съдействала и продължава да съдейства за застрояването на Приморски парк.

Настояваме за окончателно спиране на незаконния строеж, разследване на извършените закононарушения и наказване на виновните лица."




Още по темата: общо новини по темата: 206
29.09.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
15.07.2022 »
09.02.2021 »
31.01.2021 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Йоан Каратерзиян
премахни филтъра

0
 
 
Нека да припомня, че сградата се появи първо в кадастралната карта и след това на самото място. МРРБ и АГКК знаят този факт и не направиха нищо! Заповедта, с която това е станало, е издадена от началника на службата по геодезия, картография и кадастър - Варна.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: