Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Присъдиха "доктор хонорис кауза" на ТУ – Варна на бележит учен
Автор: Екип Varna24.bg 08:33 / 09.11.2023Коментари (0)663
©
С решение на Академичния съвет на Технически университет – Варна, проф. д.т.н. Асен Недев Атанасов беше удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза" по предложение на декана на Корабостроителен факултет доц. д-р инж. Илия Хаджидимов и по инициатива на катедра "Корабостроене, корабни машини и механизми". Наградата се връчи във връзка с честването на 60-годишния юбилей на специалност "Корабни машини и механизми", както и за изключителни заслуги към развитието на науката, образованието, академичния състав и просперитета на Технически университет – Варна.

Тържествената церемония за присъждането се състоя на 6 ноември 2023 г. в рамките на проведеното Общо събрание на ТУ – Варна, съобщиха от вуза.

Проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на университета, запозна присъстващите преподаватели, служители и студенти с богатата биография на проф. Асен Недев и му връчи Почетна награда "Крилата на науката" /Икар/ и Почетен диплом "доктор хонорис кауза" с думите: "Благодарим на проф. Недев за голямата научна школа, която той е създал и развил в нашия университет. Той не само има множество последователи, но и е оставил трайния отпечатък на своя период на управление чрез значимото преименуване на ВМЕИ – Варна в Технически университет – Варна. Пожелаваме Ви още много сили, за да подкрепяте младите хора."

По традиция почетният "доктор хонорис кауза" сподели спомени и изнесе публична лекция пред аудиторията на тема: "Разпознаване на образи и оптимално стохастическо управление.“

Той написа своето послание в почетната книга на ТУ – Варна: "Пожелавам на моя университет да продължи академичната традиция и университетската идея.“

Професионална автобиография: Проф. Асен Недев завършва специалност "Корабни машини и механизми" в първия випуск на ВМЕИ – Варна през 1968 г. След конкурс постъпва на работа като асистент по "Измервателна техника" към катедра "Топлотехника" на ВМЕИ. През 1974 г. защитава в Морска академия "адм. Макаров" гр. Ленинград дисертация за научна степен к.т.н. на тема "Техническа диагностика на корабни ДВГ с помощта на ЕИТ". През 1977 г. е избран от научен съвет по ЕТМ към ВМЕИ – София за доцент по "Автоматично регулиране на КММ" за нуждите на кат. Топлотехника при ВМЕИ – Варна. През 1989 г. защитава дисертация за получаване на научна степен д.т.н. на тема: "Диагностика и управление на техническата експлоатация на корабна техника". През 1991 г. е избран за професор по научна специалност "Автоматизирани системи за обработка на информация и управление".

Ректор на Технически Университет - Варна за период 1991 -1999 г. Като създател на научна школа по "Диагностика и разпознаване на образи“ е подготвил 35 доктора, 21 от които са обучавани в ТУ-Варна, а останалите - в други университети в България и чужбина. Издал е в съавторство със сътрудниците си 16 книги и учебници. Автор е на над 500 научни труда, издадени в България, Русия, Германия, Чехия, Сирия, Гърция и др. Ръководил е 34 проекта по Европейски програми и над 50 научноизследователски проекта. Резултатите от административно-управленческата дейност на проф. Недев се свеждат до: поставяне на основите на цялостната дейност на ВМЕИ – Варна след въвеждането на академичната автономия и оттеглянето на държавата от прякото управление на висшите училища, получаване на университетски статус на ВМЕИ – Варна и преобразуването му като ТУ-Варна; включване в структурата на ТУ-Варна на "Колеж по химическо машиностроене и автоматизация" и на "Добруджански технологичен колеж“; разкрива и утвърждава "Факултет по морски науки и екология" и нови специалности: Корабоводене, Експлоатация на флота и пристанищата, Екология, Електротехнологии, Инженерен дизайн, Публична администрация, Инженерна педагогика и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: