Присъствени индивидуални часове започват от днес в училището за деца с нарушено зрение във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:43 / 04.12.2020
3093
Присъствени терапевтични часове започват от днес, 4 декември 2020 г., за възпитаниците на Специалното училище за ученици с нарушено зрение във Варна, каза за радио Варна директорът Жулиета Петкова. Те са въведени съгласно решение на Министерството на образованието и за провеждането им са предвидени допълнителни противоепидемични мерки в учебното заведение.

Посещението на терапевтичните часове са по избор на родителите, като е нужно предварително записване за тях. С децата ще работят специалистите от училището, според съответните потребности на детето. Ресурсните учители също ще имат присъствени часове с децата на ресурсно обучение от Варна, каза още Жулиета Петкова. Часовете ще са индивидуални и по график, като след провеждането на всеки учебен час помещенията ще бъдат дезинфекцирани и проветрявани.

Децата с нарушено зрение се обучават в дистанционна форма като всички останали, с изключение на това, че имат сензорен дефицит. За преодоляването му към всяко компютърно устройство на учениците вкъщи е инсталирана програмата "Джаус“ /т.нар. говоряща програма/, благодарение на която могат да "прочитат“ какво е изписано на техния дисплей.

Контролните работи и други учебни текстове се отпечатват на хартия в брайловата печатница в училището и се доставят чрез учителите до децата по домовете им, каза още Петкова. От училището са осигурили и брайлова машина за всяко дете вкъщи.

До края на тази седмица в училището очакват доставка на два лаптопа, за да подсигурят всичките си ученици с компютърни устройства, каза още Жулиета Петкова.

При децата с множество увреждания основните помощници в обучението им са родителите. Те също са организирани в онлайн групи, чрез които се провеждат заниманията с тях.

Общо 142 са възпитаниците на училището за деца с нарушено зрение тази година. От тях 132 деца са с множествени увреждания.


Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).