Привилегии: Съветниците получават карти за автобус до 60 000 лв.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
11:06 / 18.04.2013
3011
Варненските общински съветници явно смятат, че пенсионерите, учениците и хората с увреждания са ги изпреварили по привилегии, ползвани за сметка на местния бюджет, и са тръгнали да възстановяват тази "несправедливост". За тях са предвидени абонаментни карти за градския транспорт във Варна, които ще струват общо до 60 000 лв. Това става ясно от документ, подписан от председателя на местния парламент Николай Апостолов (ГЕРБ), с дата 11 април 2013-а.

Абонаментните карти на съветниците, повечето от които се движат със собствени автомобили и демонстративно ги паркират на плочките пред общината, ще бъдат осигурени с обществена поръчка. Сама по себе си процедурата е доста абсурдна, тъй като за нея няма как да има конкурс, при положение че фирмите, обслужващи линиите на градския транспорт и издаващи карти, са две - "Градски транспорт" и "Транстриумф холдинг".

Не е ясно дали съветническите карти ще важат за една, две или за всички автобусни линии. Ако обаче предположим последното, това значи членовете на местния ни парламент да се изравнят с почетните граждани на Варна, за които безплатното пътуване в градския транспорт е една от малкото реални привилегии, които им носи това звание.

В последните седмици напрежението между транспортните фирми и общината по отношение плащането на цената за социалната функция на автобусните превози се разгоря с нова сила. Превозвачите, които настояваха за това още преди приемането на новия бюджет, се надяват общинският съвет да увеличи процента на доплащане на картите за пенсионерите. В момента от бюджета се плащат само 25 % от стойността на тези превози, а 75 % са за сметка на фирмите. За да не са стигне до фатални за превозвачите загуби, те искат доплащането от общината да стане най-малко 35 %, което обаче няма как да се постигне без актуализация на вече приетия общински бюджет за 2013-а.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).