Привилегировани лица не плащат за "синя зона" във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
09:27 / 20.09.2018
9933
Общинските съветници във Варна паркират безплатно в синята зона на града, ползвайки привилегия, дадена им от наредба, която сами са гласували. Със същото право се ползват кметът на града и председателя на Общинския съвет. Това става ясно от отговор на въпроси, изпратени от "Дневник" до местната администрация.

От Пресцентъра й посочиха като основание за "привилегированото паркиране" на съветниците текст от Наредбата за организация на движението на територията на община Варна. В него е записано, че "режимът на привилегировано паркиране на ППС за служебни нужди се прилага единствено по отношение на пътни превозни средства, обслужващи лица на изборна длъжност в Общински съвет - Варна и община Варна за времето на техния мандат".

Това на практика означава, че за разлика от гражданите, всички "правоимащи" - кметът на Варна, председателят на Общинския съвет и всички общински съветници ползват привилегията да не плащат за престоя на колите им в синята зона на града.

Текстът на наредбата изрично регламентира, че привилегията се предоставя само за случаите, в които превозното средство се ползва за служебни цели, но тя не предвижда начина, по който това може и трябва да бъде регламентирано. Уточнението, направено от общинския пресцентър гласи само, че заедно с регистрационния номер на автомобила, ползван от правоимащия, в системата за привилегировано паркиране се въвежда и писмото, с което е заявено това.

Така, всеки заемащ изборна длъжност в местната администрация, би могъл да паркира автомобила си в синята зона на Варна за неограничено време без да плаща такса и без да е длъжен да доказва, че това се налага за изпълнение на служебните му задължения.

Пак според текста на писмото, изпратено от общинския Пресцентър в отговор на въпросите, зададени от "Дневник", права за въвеждане на регистрационни номера на автомобили в системата за привилегировано паркиране има само директорът на Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона". Той обаче е служител на местната администрация.

Странно впечатление в Наредбата за организация на движението на територията на община Варна прави и текст, регламентиращ обслужването на дипломатически представителства в града. Той очевидно е преписан дума по дума от аналогичната наредба, гласувана от столичния Общински съвет.

Единствените "дипломатически представителства" във Варна (доколкото те изобщо са такива) са почетните консулства на няколко европейски държави. Странно защо обаче наредбата, приета от варненските общински съветници, съдържа регламент за ползване на синята зона "пред сградите на посолства, резиденции, културни институти и търговските отдели към дипломатическите представителства".

Синята зона във Варна влезе в действие от 11юли т.г. Тя обхваща пространството между бул. "Христо Ботев", бул. "Мария Луиза", бул. "Осми приморски полк", бул. "Цар Освободител", бул. "Приморски" и ул. "Девня". Работното време на зоната е от 9 ч. до 19 ч., а таксата за престой на час ( но не повече от три поредни часа) е 1 лев.

Виж коментарите (4)

Още по темата (227):
30.11.2023 Вижте къде в центъра на Варна се отвориха нови паркоместа
28.11.2023 Подновяват маркировката за Синя зона в центъра на Варна
14.03.2023 Противоречи ли Синята зона във Варна на Закон? Преценете сами
22.07.2022 Въведоха възможност за целодневно паркиране в "синята зона" във Варна
01.07.2022 Новото работно време на "синята зона" във Варна влиза в сила от днес!
28.06.2022 Обмислят как да спрат злоупотребата с инвалидни карти за паркиране в "синята" зона на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).