Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Привличаме туристи с подводни маршрути в Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 09:14 / 20.12.2017Коментари (0)2728
©
Потънали кораби край Констанца, Мангалия и Тюленово, изкуствени рифове, уникалната подводна каменна гора край Созопол, останки от някогашните крепости Томи, Калатис, Калиакра, Бизоне, Аполония и Месембрия вече ще фигурират като подводни туристически обекти за разглеждане. Това каза във Варна доц. Преслав Пеев от Института по океанология при БАН, съобщава Черно море. 

Идеята на варненски и румънски учени е тези точки да станат достъпни още през идващото лято за тези гости, дошли по Западното Черноморие. Четири международни маршрута ще се предлагат от хотелиери и туроператори. Дестинациите са набелязани по идея, разработена от учени от Института по океанология във Варна, както и от Националния институт за изследване и развитие по морска геология и геоекология в Румъния, Националния исторически и археологически музей в Констанца, и от представители на водолазни клубове от двете страни.

 

Корабите са потънали през последните 100 години и се намират на дълбочина до 30 метра. За любителите на подводните спортове е разработен и маршрут, включващ потопени древни търговски пътища. Идеята е да бъдат показани пристанищата от древността, които са под вода. По думи на Пеев, в района на Созопол има два потънали кораба и една изключително интересна природна забележителност - каменната гора, чиято възраст е на няколко милиона години. Нямаме друг такъв подводен обект. Повече обекти са включени от българското крайбрежие. Освен потънали кораби и природни защитени зони, в музеите има доста неща, които могат да бъдат видени от туристите. Потопените търговски пътища - това са всички по-значими селища по румънското и българското крайбрежие, които са представлявали значими пристанищни центрове. От Румъния сме включили днешните Констанца и Мангалия, а от България - Калиакра, Балчик, Каварна, Варна, крепостта при нос Св. Атанас, която е с голям потенциал, Несебър и Созопол.

 

Не само гмуркачите ще могат да се възползват обаче от маршрутите. Любителите на подводната археология, които не се гмуркат, могат да разгледат музеите в крайбрежните градове, в които има изложени артефакти. В морето повечето обекти са на достъпни дълбочини - до двайсетина метра. В български води това са потъналите кораби "Мопанг", "Родина", "Стефан Караджа" или пък подводните пещери "Мартина" и "Тюленовата" - отбеляза още Пеев.

 

 

"По нашето крайбрежие има много красиви места. Тюленово и Камен бряг, Калиакра и Русалка са сравними с най-красивите подводни обекти в цял свят", каза инж. Антон Кръстев, специалист по водолазна техника и спускания към Института по океанология. На север - Тюленов и Камен бряг, около Русалка, Калиакра има неща, които са сравними с най-красивите подводни обекти в света. Трябва да се има предвид, че не през цялата година можем да се гмуркаме и да ги откриваме, но през лятото могат да се видят както природни обекти, така и останки от човешката дейност. Те напомнят както за миналото на хората, така и за суровите условия, при които са работили и продължават да работят морските труженици. Има и романтични и мистични обекти, например свързани с религията и духовността. В маршрутите, които ние съставяме се описва изрично за хора с какво здравословно състояние, подготовка и техника са подходящи. Водолазната дейност винаги е свързана с модели на безопасност.Доста често става въпрос за координати, които могат да бъдат достигнати и от брега - допълни Кръстев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: