Призив: Работодателите да не наказват закъсняващите си служители от "Аспарухово"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:11 / 19.04.2016
3697
Варненските работодатели да проявяват разбиране и да не наказват своите закъсняващи служители и работници от "Аспарухово". За това призова шефът на Областната инспекция по труда Иван Иванов, предвид огромните задръствания покрай ремонта на моста тези дни.

"Причините са обективни. Те не са по невнимание на работника или нежелание да се яви на работното си място в срок", поясни Иванов пред Дарик. Според него работодателите може да поискат от подчинените си да тръгват по-рано към работните места, за да пристигат навреме. В подобна ситуация обаче трудно може да се предвиди колко време ще отнеме престоят в задръстването.

Закъснението за работа с повече от 15 минути обикновено се наказва с най-лекото дисциплинарно наказание - забележка. Желателно е служителят/работникът да уведоми работодателя си когато стане ясно, че ще закъснее. Това може да предотврати евентуално наказание.

Според Кодекса на труда, три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час, може да е основание за дисциплинарно уволнение.

Когато закъснението обаче е предизвикано не по вина на работника, а поради други причини, би трябвало работодателят да прояви такт и разбиране и да не налага наказания за неявяване на работното място в уречения час.

Работещите от своя страна, след като са известени за ремонта на моста, трябва да направят така разчетите си, че да се явят навреме на работните си места, смята Иван Иванов.

Редно е и времето, с което служителят или работникът е закъснял, да се отработи или да не бъде заплатено по съответния начин, като в случая преценката е изцяло на работодателя.

Като трудова злополука се признава инцидент, случил се на обичайния път при отиване или при връщане от работното място. Условието обаче е злополуката да е станала до един час преди началото на работния ден и до час след края му, отбеляза още шефът на Областната инспекция по труда.


Виж коментарите (1)

Още по темата (142):
10.05.2021 Ограничават за три часа движението в едната лента по Аспарухов мост
15.04.2021 Затвориха за ремонт част от Аспарухов мост, задръстванията са огромни
13.04.2021 Затварят за ремонт част от Аспарухов мост в четвъртък
17.02.2021 Започна дългоочакваният ремонт на клаповия мост във Варна
02.02.2021 Нанков: Аспаруховият мост ще бъде довършен! Предстои укрепване на свлачището на "Трифон зарезан"
26.01.2021 Затварят едното платно на Аспарухов мост за ремонт на дефектирала фуга
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).