Продължават дейностите по процедура "Независим живот" във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:55 / 17.01.2017
1332
В Област Варна през 2017 година продължава предоставянето на интегрирани социални услуги в общността или в домашна среда за хора неравностойно положение и хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване, както и в подкрепа на членове на техните семейства. Помощта се осъществява със средства по ОП "Развитие на човешките ресурси", процедура "Независим живот". 

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ за цялата страна е в размер на 150 000 000 лв. Стойността на финансираните проекти на общини и районни кметства в Област Варна е 7 700 000 лв., съобщиха от Областен информационен център-Варна.

Общият брой на потребителите на социалните услуги е над 2 000 човека от областта. Осигурена е работа по програмата на около 400 човека, това са социални работници, психолози, рехабилитатори, медицински сестри, асистенти и др.
С предоставените средства във варненска област са изградени и функционират 16 центъра за предоставяне на социални услуги. В тях се осигуряват комплексни услуги извън домашната среда, които включват психологична помощ и подкрепа, рехабилитация на опорно двигателния апарат, рехабилитация и интеграция на хора с увреждания, социално консултиране, организация на свободното време чрез групови терапии на принципа на клубове по интереси, постоянна и качествена здравна помощ и грижа за потребителите на услугите. Продължава осигуряването на подкрепа в домашна среда чрез "Социален асистент", "Личен асистент" и "Домашен помощник", като интензитета на помощта е съобразена с индивидуалните потребности на лицата с увреждания. Целта е да се избегне социалната изолация на хората в неравностойно положение и да се подобри начинът на живот на възрастните хора над 65 г., които са в невъзможност да се обслужват. Улеснява се достъпа до различни здравни и социални услуги за общността, в подкрепа на социалното включване на хората с увреждания, както и до улесняване достъпа им до заетост. Приоритет за проектите е и създаването на условия за активно включване в социално-икономическия живот на близките и членовете на семействата, полагащи пряка грижа за хората със специални потребности.
Настоящите проекти разширяват и надграждат предоставените социални услуги по проекти "Нови възможности за грижа" и други мерки финансирани по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2007 - 2013 г.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).