Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проект предвижда във Варна да бъде построен 140-метров небостъргач
Автор: Екип Varna24.bg 14:08 / 18.01.2021Коментари (9)17190
Проект на архитектурно студио STARH предвижда във Варна да бъде изграден небостъргач, с размери непознати до момента за морската столица, научи Varna24.bg

Според информацията за проекта, "Астралната кула ще е най-високата сграда във Варна, България, достигаща до 140 метра. Мястото на сградата е избрано въз основа на задълбочено проучване на градоустройството и слънчев анализ. Заключена между два основни булеварда на града, Astral Tower е на пешеходно разстояние от обществени и институционални сгради, както и в непосредствена близост до историческия център. 

Като висока сграда със смесена употреба, концепцията на проекта е да предложи начин на обитаване, който е свързан с непрекъснато променящата се дневна динамика. Ежедневните дейности са концентрирани в една сграда, която позволява на човек да запази времето и енергията по такъв начин в рамките на един ден, който да бъде насочен към личния живот, семейството и развлекателните дейности. Програмата се състои от жилищни и офис площи, 4-звезден хотел, мол, супермаркет, фитнес, ресторант и кафене, банкови офиси за здравни услуги. 

Дизайнът на проекта е разработен главно в два тома с подобен размер - хоризонтален и вертикален - които са свързани помежду си. Концепцията за дизайн се достига след много проучвания и предложения за дизайн за най-подходящия размер и съотношение, които биха могли да се поберат в контекста. Основният приоритет е постигането на дизайн, който е деликатен, както и съвременен и отличителен. В този смисъл заоблените ъгли заедно с пълната височина и атенюираната вертикална тектоника създават илюзията за изчезващ силует на сградата. По този начин самата сграда се вписва по най-безпрепятствения начин в контекста със своите размери.

Използваните строителни системи и технологии имат за цел да осигурят оптимален комфорт на обитаване и да вземат предвид глобалните актуални събития. Системата HVAC елиминира необходимостта от позициониране на допълнителни технически нива заедно с кулата. Използването на 3-тръбна система VRF осигурява индивидуален контрол на температурата чрез процеса на рекуперация на топлина и позволява подаване на допълнителен чист и чист въздух, което помага и за естествената вентилация. 

В допълнение са включени високоскоростни асансьори и системи за сметосъбиране. Поради ежедневната нужда от контакт с природата и оптимизиране на визуалния комфорт, са включени широка площ от обширен зелен покрив и обществена зелена покривна тераса между двата тома. Фасадата на сградата е интегрирана с LED осветителни ленти заедно с всички вертикални елементи. Използвайки светлинен дизайн и инженерство, през нощта те се превръщат в променящи се абстрактни анимации и светлинни шоута. 

Класическата структурна схема на "тръба в тръба“ дава възможност за пълен 360-градусов изглед от всички 40 етажа, който отваря невероятна панорама към Черно море и целия град. Търсенето на паркинг на жителите и посетителите е напълно задоволено с 5 подземни нива", се посочва в информацията за проекта.

Все още  бъдещият небостъргач няма одобрен подробен устройствен план. Това разкри пред Дарик главният архитект на Варна Виктор Бузев. Той уточни, че в Общината е било подадено заявление за допускане за проектиране. То обаче е било отказано. 

Пречката пред осъществяването на рекламирания проект не е неговата височина. Разстоянието до жилищни сгради е голямо и няма да ги засенчва. Предвидената площ за застрояване обаче надвишава Коефициента на интензивност на застрояването (КИНТ). В района този коефициентът е 3, а  инвеститирът  е поискал неограничен КИНТ в заявлението си за допускане за проектиране, обясни арх. Бузев. Според него за да мине този вариант на проекта трябва да се промени Закона за устройство на територията. 

В грандиозния комплекс вече се предлагат двустайни, тристайни и четиристайни жилища по БДС, които "на по-високите етажи ще разкриват невероятната 360-градусова панорама към морето и целия град". В обявите в сайт за продажба на недвижими имоти се посочва още, че 10-етажната сграда в комплекса ще е готова след 2 години. 140-метровото здание  пък  ще бъде завършено в срок от 30 месеца от влизане в сила на разрешителното за строеж. 

По информация на арх, Бузев, вече има продажби на жилища в сградата, която още няма ПУП.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.03.2021 г.
0
 
 
А като ви разтърси едно земетресение какво ще правите? :) с тези подпочвени води във Варна не трябва да има сгради над 15 етажа :)
Aнонимен
на 24.01.2021 г.
0
 
 
Супер,дано да стане.Заради простотията на гражданите си Варна е с най-ниските нови сгради в България
Aнонимен
на 19.01.2021 г.
0
 
 
Пълен идиотизъм За такива проекти трябва да се полага затвор още при представянето им!
Aнонимен
на 19.01.2021 г.
0
 
 
толкова ли сте кьорави че не може да видите че е до бившото Пикадили, сега Лидл на Битоля .. Отделно че проекта е абсурден - 140м сграда на площ от каре 50 на 50м
Aнонимен
на 18.01.2021 г.
0
 
 
пълна тъпотия и грозотия.защо не пише къде ще се строи, нарчно. защото ще има недоволни. не трябва да позволяваме да се строи. нещо не се вписва в града. като гледам снимката въобще не му е мястото на такъв небостъргач в града.
Aнонимен
на 18.01.2021 г.
0
 
 
сигурно до новата библиотека ще е някъде. такива проекти си приличат. маде им ГЕРБ
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (578) 19%
Пълна трагедия (1615) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: