Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проектират творчески оазис в сърцето на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:41 / 29.06.2017Коментари (0)1871
© Черно море
Новият квартал "Таляна", заключен между площад Мусала, Гаровия площад и улиците Преслав и Цар Симеон бе тема на дебат на новоизградената сцена "Кофража" на площад Мусала във Варна, съобщава Черно море.

Идеята за създаването на този оазис в центъра на Варна възникна на база добри примери от пловдивската инициатива с техния новоизграден квартал "Капана", които решихме да използваме и приложим, разкри главния архитект на Варна Виктор Бузев.

Целта е на това място да бъдат създадени активности и дейности, които да привличат и задържат граждани и гости, артисти, музиканти и всички хора, които се интересуват от изкуство и от историята на града. Такава територия във Варна липсва към този момент, каза арх. Бузев и добави, че тази част на града е изключително подходяща, защото е наситена с множество паметници на архитектурата, ателиета и галерии.

Виктор Бузев уточни, че зоната може да получи своя облик и уникално излъчване, освен с активностите, които ще предлага и с елементите на градския дизайн, които могат да бъдат създадени специално за тази територия. Дори една улична лампа със специфичен дизайн или игра с настилката може да ориентира човек, че все още се намира на това обособено място, каза архитектът. Територия, която е интересна, както за допринасяне на отношението на поколенията към културно-историческото ни наследство, така и като зона, която може да бъде атрактивна с близостта си до ЖП Гара, пристанището и централната пешеходна алея, което осигурява лесен достъп за туристите.

Близостта на зоната до Римските терми прави мястото още по атрактивно и ще катализира процесът по социализация на пристанище Варна-изток, който вече е започнал и категорично се придвижва в посока Гаровия площад. Арх. Бузев разкри, че тема на разискване е също и Домът на транспортните работници отново да приюти в себе си изкуството.

Сцена "Кофража", която вече 30 дни е трибуна за творци на различна възраст, които имат възможността да покажат там своя талант на гражданите и гостите на града ще продължи да съществува до 30 септември и ще очаква следващите свои творци, които имат желание да я използват.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Академичната общност излиза на протест
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
24 май: Ден на славянската писменост и култура
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: