Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проектът за разширение на Делфинариума във Варна - с много неизвестни 
Автор: Екип Varna24.bg 11:15 / 13.12.2022Коментари (3)782
© БГНЕС
Проектът за разширение на Делфинариума във Варна, за който се говори от няколко години, няма предвидено място за отделен паркинг. Въпреки че разширението е свързано със създаването на по-добра среда за живота на делфините там, както и допълнителен комфорт на посетителите, достъпът до съоръжението ще бъде както досега – автобусите с туристи ще спират по булеварда, който е част от пътя за курортните комплекси, или на паркинг в близкия квартал "Чайка“.

Макар и не в историческото ядро на Морската градина във Варна, делфинариумът е разположен в нея още от соцвреме, и от години срещу това възразяват граждани и НПО. Казусът е част от най-горещата обществена тема в града – застрояването на парка и появата на все повече сгради, и орязването на зелените площи във Варна, пише OFFNews.

Самият проект за разширение предвижда ново, по-голямо съоръжение с външен басейн, както и център за пострадали животни. След изграждането на новата част, в нея ще бъдат преместени делфините, ангажирани с шоуто. Старият басейн, от който преди време започна да се рони част от облицовката, също ще продължи да функционира. В него ще бъдат отделени тюлените. Предвижда се да има аквариум, да се правят образователни инициативи за деца, както и терапии за деца и хора с увреждания, каза при представянето управителят на делфинариума Ивелин Симеонов. По думите му, няма как нито делфинариумът да бъде преместен другаде, нито строителството ще навреди на средата в парка – нещо, с което не са съгласни мнозинството граждани.

Според разчетите, не се предвижда особено увеличение на притока посетители, най-много с 10-20 процента, каза Симеонов.

Очакват се множество обжалвания от неправителствени организации, обобщи главният архитект на Варна Виктор Бузев, който иначе подкрепя инициативата за разширение, но след преработване на проекта. В подкрепа на идеята се обявяват от местната РИОСВ, туристическия бранш и партийни представители.

В годините назад няколко подписки, вкл. глобални, се обявяваха за затварянето на съоръжението и освобождаването на делфините. Те са от вида бутилконоси и се срещат и в Черно море, но според треньорите им не са пригодени за живот в открити води и не биха имали шанс да оцелеят.

Понастоящем в Европа има над 20 действащи делфинариума, в света са 110.

Предложението за обединяване на терените на инвеститора (863 кв.м и 2700 кв.м – един от тях продаден от областната управа преди няколко години), вече е внесено за съгласуване във варненската община.



Още по темата: общо новини по темата: 1
31.10.2013 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.12.2022 г.
0
 
 
Тези,които събориха Дом Младост искат да разширяват Делфинариума? На тях трябва да се забранят всякакви строителни, "разширителни" и въобще инвестиционни проекти, а да се потърси начин да се захванат с тях най-после прокуратурата и съответните власти.
0
 
 
Да подчертая: Тази част на града вече не е Морска градина, а е местност Салтанат. Т.е. със статут на селищно образувание. Някога е било морска градина, сега е нещо като вилна зона. Нека да не лъжем гражданите .
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: